joi, 6 septembrie 2012

Riscuri bursiere - Riscul investitional pe piata de actiuni



Tranzacţionarea pe pieţele financiare implică un nivel ridicat de risc şi ar putea fi periculoasă pentru unii investitori. Înainte de a lua o decizie de a investi trebuie luaţi în consideraţie mai mulţi factori cum ar fi: scopul investiţiei, nivelul de experienţă, apetitul (aversiunea) la risc. Există posibilitatea ca să se piardă o parte sau toată suma investită iniţial şi de aceea se recomandă ca pentru astfel de investiţii să se folosească doar acea sumă de bani care poate fi pierdută fără nici un risc la adresa situaţiei financiare a investitorului. Trebuie avută în vedere informarea în legătură cu toate riscurile asociate investiţiei şi se recomandă căutarea unui sfat sau ajutor de la un analist financiar independent şi obiectiv faţă de care investitorul să nu aibă nici un dubiu asupra corectitudinii, profesionalismului, obiectivităţii, competenţei şi experienţei sale.
Tranzacţionarea acţiunilor, opţiunilor, valutelor şi derivatelor implică un risc major şi de aceea există întotdeauna un potenţial de risc. Rezultatele financiare obţinute cu ajutorul unor astfel de forme de investiţii financiare pot varia (fluctua). Deoarece riscul este mare, rezultă că se pot folosi doar acele fonduri a căror pierdere nu reprezintă un risc pentru situaţia financiară a investitorului. Dacă investitorul nu dispune de asemenea fonduri sau dacă nu este dispus să rişte, atunci trebuie evitată folosirea investiţiilor financiare pe vreuna din aceste pieţe. Nu există un sistem de tranzacţionare care să garanteze doar profituri sau care să garanteze că nu vor exista pierderi.

Riscul investițional

Avem tendinţa să dăm o conotaţie negativă ideii de risc. În opinia multora dintre noi, riscul este ceva ce trebuie evitat sau este o ameninţare care speram să nu se materializeze. În lumea investiţională, însă, riscul este inseparabil de rentabilitate şi, dincolo de ideea că este sau nu dezirabil, este pur şi simplu necesar. Înțelegerea ideii de risc este o componentă importantă a educaţiei financiare.
Putem lua ca exemplu concret perioada 1929-1930 când a avut loc prăbuşirea bursei în Statele Unite. Mulţi investitori şi-au pierdut toate economiile pe care le-au investit în piaţa de capital. Ce anume a cauzat aceasta masivă cădere a burselor şi declinul economic din ţările industrializate, cunoscut şi sub denumirea de Marea Depresiune ce a urmat? Este vorba despre riscul investiţional. Nu riscul legat de piaţa de capital în sine a fost cel care a determinat această cădere spectaculoasă, ci faptul că acest risc a fost amplificat prin folosirea tranzacţiilor în marjă (în esenţă, cumpărări pe datorie). Au fost mulţi cei care au investit mai mult decât îşi puteau permite prin folosirea tranzacţiilor în marjă şi prin aceasta, au pierdut mult mai mult decât au investit. În multe cazuri, au pierdut mai mult decât întreaga lor avere.
Este drept că riscul investiţional este considerat răul necesar pentru cei care urmăresc să obţină randamente mai mari decât cele obţinute prin deţinerea de obligaţiuni guvernamentale cu scadenţă la 90 de zile. Acest tip de obligațiuni sunt considerate titluri mobiliare/active cu risc  zero de către profesioniștii în investiții. Din altă perspectivă, riscul reprezintă probabilitatea măsurabila ca o anumită investiție să înregistreze un câștig sau o pierdere.
Riscul merge mână în mână cu câștigul potențial. Cu cât sunteți dispuși să acceptați un risc mai mare, cu atât câștigul potențial va fi mai mare. Dar, asta poate să însemne şi faptul că  pierderea potențiala vă fi mai mare. Totuşi, prin intermediul analizei probabilităților, putem să limităm riscul de pierdere fără însă a neutraliza în totalitate câștigul potențial.

Acesta cuprinde riscul sectorial (ţine de sectorul în care operează o companie) şi riscul intrinsec (care ţine strict de activitatea companiei). 
Presupunem situaţia în care un portofoliu de investiţii cuprinde acţiuni la o companie de utilităţi. Acest tip de companii, prin specificul activității lor sunt companii stabile, mari (incluse în categoria blue-chips) şi care oferă rentabilități mai mici ale acțiunilor. Dacă se doreşte creşterea randamentul portofoliului, se pot achiziţiona şi niște acțiuni ale unor companii care activează în domenii cum ar fi de exemplu hi-tech sau biotehnologie, care prezintă un risc mai mare, dar şi posibilitatea unui câștig mai mare. Ceea ce reiese din acest exemplu este faptul că acest tip de risc (riscul specific) se poate diversifica prin includerea în portofoliu a unor acțiuni emise de companii care operează în domenii diferite de activitate.

Riscul sistematic                                                                                                                            Este acel risc legat de variația principalilor indicatori macroeconomici (PIB, rata inflației, rata medie a dobânzii, cursul de schimb, situația politică, riscul de ţară). Cu alte cuvinte, este vorba despre riscul pieței respective, sau riscul sistematic-măsurat în cazul acțiunilor listate prin indicatorul beta. Acest risc nu depinde de structura portofoliului, de tipul de acțiuni deținute, ci este legat de piața/ţara respectivă.

Surse ale riscurilor investiționale
Există diverse surse de risc asociate investițiilor, incluzând aici riscul de dobânda, riscul de reinvestire, call risk şi riscul afacerii în sine. Aceste tipuri de risc nu se exclud reciproc, ele pot coexista în anumite situații şi  pot determina fluctuații ale valorii investițiilor.

Analiza probabilităților
Analiștii în investiții elaborează liste cu valori posibile ale rentabilității investițiilor în funcție de riscurile specifice diverselor tipuri de active.
Vă trebui să acceptați un anumit grad de risc pentru a vă duce la îndeplinire scopul investițional. În felul acesta, va trebui să puneți în balanță pe de o parte gradul de risc pe care sunteți dispuși să-l acceptați şi pe de altă parte rentabilitatea de care aveți nevoie. Fie că este vorba de o investiție personală, fie că privim din perspectiva unor profesioniști care administrează diverse portofolii ale clienților, este important să înțelegem ce anume determină  fluctuațiile valorilor portofoliilor şi este de asemenea important să identificăm cât din aceste fluctuații se poate compensa prin diversificarea portofoliului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu