Blog-ul studentilor de la Masteratul de Relatii Economice Internationale, anul II, Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Universitatea TRANSILVANIA din Brasov - disciplina E-Business.
duminică, 16 septembrie 2012
Din categoria “Not to do on Facebook”
Si pentru ca nu trebuie sa refuzam cu totul conceptul de retea de socializarea pentru a ne feri de potentialele pericole, poate ca cel mai important este sa intelegem care sunt limitele care nu trebuiesc depasite si de ce.
Sa luam ca exemplu cel mai cunoscut dintre aceste site-uri, Facebook. Luand in considerare ca in prezent circa 700 de milioane de persoane din intreaga lume au cont pe aceasta retea cred ca este de prisos sa mai analizam impactul pe care il poate avea daca este utilizat “necorespunzator”. Si la noi in tara peste 3,6 milioane de romani au cont de Facebook, adica aproape jumatate dintre cei care au acces la Internet acceseaza reteaua de socializare (49,57%), arata ultimele statistici publicate de facebrands.ro.
Care sunt, in acest context, pericolele si cum putem sa le evitam, pentru a nu avea surprize neplacute? Citeam recent un articol intr-o revista (fara prea mare incarcatura psihologica, doar genul de reviste pe care le citesti pe tren) un articol care mi s-a parut, insa, destul de util, cu sfaturi pentru “safe socialization”. Am spicuit cateva pentru a le expune mai jos.
Un prim sfat ar fi sa nu te imprietenesti cu oameni pe care nu ii cunosti, din cauza ca s-ar putea sa ai de suferit mai tarziu. Exista riscul sa te "alegi" cu un obsedat sau un hacker sau cu un virus. De ce ai vrea ca un necunoscut sa stie ce faci tu? De asemenea, ar fi bine sa adaugi in lista de prieteni doar persoanele cu care te-ai intalnit de mai multe ori si in viata de zi cu zi.
Chiar si presupunand ca reteaua ta de prieteni este compusa strict din persoane cunoscute, evita sa pui pe Facebook postari prea personale. De asemenea, evita sa comunici informatii personale sau sa postezi poze care ar putea sa ofere indicii evidente despre viata ta privata.
Un alt aspect pe care nu toti utilizatorii de socializare on-line il inteleg este faptul ca nu e tocmai o lauda daca ai pe Facebook prea multi prieteni de sexul opus, in mod special daca esti casatorit/a. Chiar si persoanele singure ar trebuie sa tina cont de acest aspect, pentru ca pot cadea usor in "capcana" unor conversatii care pot provoca alte sentimente sau "oportunitati", pe care mai tarziu le-ar putea regreta.
Pe de alta parte, daca esti parinte, ar fi bine sa nu il lasi pe copilul tau sa isi faca un cont pe Facebook, decat daca are deja implinita o varsta la care poate intelege corect conceptul si nu inainte de a-i explica potentialele pericole. In primul rand ei, trebuie sa se bucure de copilarie si sa stea mai mult la joaca, in aer liber, dar exista si riscul sa fie abuzati online. Cel mai bine e sa il "feresti" de aceste tentatii.
Poate ca nu ar strica si sa mentii o oarecare discretie pe Facebook in ceea ce priveste munca ta. Evita sa dai detalii despre locul in care muncesti, ca nu se stie cine te supravegheaza si ai putea avea probleme serioase cu seful.
Dintr-un alt domeniu, mai tehnic, dar deloc de neglijat, ai grija la virusii care circula pe Facebook, pe care ii poti lua fie dintr-un mesaj sau o postare de pe peretele tau. Verifica inainte sa te uiti, iar in cazul in care realizezi ca e vorba de un virus, raporteaza-l ca spam.
Concluzia la care eu am ajuns este ca trebuie sa fii moderat si sa privesti aceste site-uri de socializare exact ca ceea ce sunt... niste site-uri pe care iti place sa-ti pierzi timpul uneori, din pura curiozitate sau de plictiseala, dar care nu trebuie sa devina un mod de viata, o “expozitie cu intrare libera” in intimitatea vietii tale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu