miercuri, 5 septembrie 2012

Educatie si Stiinta in UE

Educație și știință


Educația și știința sunt domenii unde rolul UE este limitat la ajutarea guvernelor naționale. În educație, politica a fost în mare, dezvoltată în anii 1980 prin programe de mobilitate și schimburi de studenți. Cel mai vizibil dintre acestea a fost Programul Erasmus, un program universitar de schimb de studenți care a început în 1987. În primii 20 de ani a dus la oportunități de schimburi de tineri pentru 1.5 milioane de studenți și elevi și a devenit un simbol a vieții studențești.

Există programe similare și pentru profesori și elevi de gimnaziu și liceu, precum și pentru educația destinată adulților prin Programul de Învățare de-a lungul vieții 2007-2013. Aceste programe au fost făcute pentru a încuraja acumularea de cunoștințe despre alte țări și pentru a extinde modele de bună practică în educație și domenii de pregătire în întreaga Uniune Europeana.Prin procesul Bologna, UE încearcă să impună standarde comparate și compatibile în întreaga Europă.

Dezvoltarea științifică este sprijinită prin Programul Cadru al Uniunii Europene care a început în 1984. Consiliul European independent pentru Cercetare alocă fonduri UE către națiunile europene sau pentru proiecte naționale de cercetare. Al șapte-lea program cadru (FP7) funcționează în mai multe domenii, de exemplu în energie unde sprijină un mix între energiile regenerabile pentru protejarea mediului și pentru reducerea dependenței de conbustibili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu