joi, 6 septembrie 2012

Riscuri bursiere - Diminuare riscului



Folosirea unui procentaj din capital pentru a crea un risc redus pentru fiecare investiţie

Ideea de bază a acestei strategii este folosirea unui mic procentaj din capital pentru început, urmând ca mai apoi investiţia să meargă foarte mult, fără ca niciodată să se înregistreze pierderea întregului capital investit.
Pentru a susţine această ipoteză, vom lua un exemplu concret. Vom alege un procent de 2% ca risc pentru capitalul nostru investițional de 10.000 RON. În acest caz, riscul asumat va fi de 200 RON. Aceasta înseamnă că pentru următoarea investiție, regula de bază, este să acceptăm un risc/pierdere de 200 RON.
Deoarece nu orice investiție este câștigătoare, vom considera această primă investiție cu pierdere şi atunci vom rămâne în cont cu suma de 9800 RON.
Următoarea investiție, aplicând același procent de risc de 2% la suma din cont, atunci riscul va fi doar de 196 RON.
Gândirea este următoarea, dacă apare o nouă pierdere aceasta va fi tot mai mică prin aplicarea constantă a unui risc procentual de 2%.
În caz invers, considerăm ca prima investiție este câștigătoare iar capitalul nostru devine 10.000 RON + 500 (câștig) = 10.500. În acest caz, riscul la următoarea investiție va fi de 2% din 10.500 = 210 RON şi tot aşa mai departe.
Această strategie asigură longevitatea investitorului în piaţă cu atât mai mult în perioade dificile de scăderi ale preţului. Ca rezultat, investitorul este forțat să rişte tot mai puțin protejându-si capitalul.
Exemplul dat cu 2% este unul acceptat de majoritatea investitorilor, însă acest nivel ales este dat în primul rând de permisivitatea fiecărui investitor de a-şi asuma un risc, dar mai ales de a-l controla, de a gestiona capitalul său. El poate fi şi 1% dar şi mai mare de 2%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu