joi, 6 septembrie 2012

Riscuri bursiere - Instrumente financiare derivate



Mulți investitori își limitează portofoliul la acțiuni, obligațiuni şi fonduri mutuale. Mai există însă şi alți investitori care fac şi altfel de investiții pentru a obține profit.
Unele persoane se îndreaptă către investiții în instrumente care derivă din piața de valori mobiliare, în timp ce alții investesc în piața imobiliară sau în obiecte de colecție. Unele dintre aceste investiții pot fi folosite în scop speculativ, în scop de acoperire a riscului altor investiții sau pot fi folosite pentru a diversifica riscul în general. Dacă vă permiteți să investiți în altceva decât acțiuni, obligațiuni şi fonduri mutuale, este important să aveți în vedere raportul beneficiu - risc asociat acestor investiții mai complexe.
Instrumentele financiare derivate sunt titluri mobiliare a căror valoare depinde de valoarea activului de bază de la care acestea derivă, după cum spune şi denumirea.

Contracte pe opțiuni

Sunt contracte standardizate care oferă cumpărătorului lor posibilitatea, dar nu şi obligația de a cumpăra (call option)/vinde (put option) un anumit activ suport la o dată viitoare, la un preț stabilit în momentul încheierii tranzacției. Acestea sunt utilizate în scop speculativ sau în scop de acoperire a riscului. Folosite în mod necorespunzător, acestea pot amplifica riscul unui portofoliu.

Contracte futures

Contractul futures reprezintă o obligație asumată, de a cumpăra/vinde un anumit activ, la o anumită dată în viitor, la prețul stabilit în momentul încheierii tranzacției. Pot exista astfel de contracte bazate pe livrarea de mărfuri sau instrumente financiare. Contractele futures pentru mărfuri au pierdut din popularitate în ultima vreme, comparativ cu cele care au ca şi activ suport instrumentele financiare. Acestea din urmă au devenit o modalitate de a previziona direcția în care se mișcă valoarea activului suport. Spre exemplu, înainte de deschiderea burselor din Statele Unite, analiștii urmăresc performanţa unor indecşi pe futures de pe alte piețe, pentru a prezice modul în care va deschide bursa. Instrumentele financiare derivate pot fi utilizate în două scopuri.
  Pentru protecție/acoperirea riscului - Spre exemplu, sa presupunem ca ați cumpărat un anumit tip de acțiune pornind de la premisa că prețul acesteia va creşte. Ca o modalitate de siguranță, achiziționați şi o opțiune de cumpărare (call option) pentru aceeași acțiune, astfel că, în cazul în care prețul acțiunii ar scădea, să puteți să vă limitați în acest fel pierderea.
  În scop speculativ: Alți investitori folosesc instrumentele financiare derivate în scop speculativ şi pot face acest lucru fără a deține în mod obligatoriu acțiunea respectivă, cum este exemplul din cazul precedent.
În oricare din cele două cazuri de mai sus, primele pentru achiziția instrumentelor derivate sunt mici în comparație cu prețul activului de bază (acţiunea). În felul acesta, prin utilizarea instrumentelor financiare derivate, se amplifică fie câștigul, fie pierderea, comparativ cu deținerea unor instrumente financiare de bază (acțiuni).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu