miercuri, 5 septembrie 2012

 Viitorul cautarilor pe GOOGLE: Aplicatia Knowledge Graph


Viitorul cautarilor pe Google: Aplicatie Knowledge Graph 
Google a anuntat lansarea unei aplicatii prin care spera ca motorul de cautare va deveni mai intuitiv si va putea face diferenta intre sensurile unui anumit cuvant. In dreapta va aparea o caseta numita Knowledge Graph in care vor fi afisate pe scurt informatii esentiale despre personalitati, locuri sau lucruri, astfel incat userul sa-si faca o idee despre termenul cautat, inca din pagina Google. Compania spune ca este un pas important catre dezvoltarea unei cautari semantice, una care va incerca sa dea ca rezultat cat mai multe raspunsuri precise la intrebarile puse de utilizatori, si nu doar liste de link-uri.

Aplicatia "Knowledge Graph" (Graficul de Cunostinte) poseda o uriasa baza de date cu 500 de milioane de termeni (locuri, oameni, obiecte etc), ideea fiind ca daca userul cauta "Leonardo da Vinci", graficul sa ii afiseze in aceeasi pagina cateva date esentiale despre viata marelui om de stiinta, dar si fotografii ale celor mai cunoscute tablouri.

Google spune ca incepe sa devina nu doar un motor de cautare informational, ci si unul de cunostinte, unul care face conexiuni intre diverse tipuri de informatii si poate face diferenta intre sensuri. Spre exemplu in cazul in care cauti termenul Taj Mahal, esti intrebat daca vrei sa aflii despre monument sau despre muzician si astfel poti reduce mult plaja de cautare.

Pentru moment aplicatia este disponibila utilizatorilor din SUA, insa in urmatoarele zile trebuie sa se generalizeze si va fi disponibila si pe smartphone si tableta.

Google considera ca Graficul de Cunostinte nu este un simplu catalog de obiecte, ci pasul spre "urmatoarea generatie de online search".

Aplicatia Knowledge Graph urmeaza sa fie incorporata si in alte produse Google

 Knowledge Graph a fost deja conectata la YouTube, unde este deja folosita pentru a organiza clipurile pe subiecte si a sugera noi videoclipuri utilizatorilor, pe baza a ceea ce au cautat recent. Aplicatia ar putea fi folosita si pentru a face conexiuni si a recomanda articole cu stiri pe baza anumitor fapte mentionate in context.

"Knowledge Graph este o resursa foarte generala; este un adevar de baza la care ne putem raporta", adauga Shashidar Thakur.

Deasemenea, Google  nu va renunta la cautarea bazata pe cuvinte cheie prezente pe diverse site-uri, insa vrea sa insiste mai mult si pe "cautarea semantica", adica procesul prin care se poata intelege si sensul cuvintelor tastate de useri in campul de cautare. Acest tip de cautare va ajuta Google sa faca spre exemplu intr-un anumit text diferenta intre cuvantul "Jaguar" folosit ca marca de masina si cazul in care cuvantul este folosit ca nume de animal.

Thakur spune ca prioritatea sa este sa gaseasca metode de a folosi Knowledge Graph pentru a gasi raspunsuri la intrebatri mai complexe.

SURSA: WWW.BUSINESS24.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu