Blog-ul studentilor de la Masteratul de Relatii Economice Internationale, anul II, Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Universitatea TRANSILVANIA din Brasov - disciplina E-Business.
duminică, 16 septembrie 2012
Din categoria “Not to do on Facebook”
Si pentru ca nu trebuie sa refuzam cu totul conceptul de retea de socializarea pentru a ne feri de potentialele pericole, poate ca cel mai important este sa intelegem care sunt limitele care nu trebuiesc depasite si de ce.
Sa luam ca exemplu cel mai cunoscut dintre aceste site-uri, Facebook. Luand in considerare ca in prezent circa 700 de milioane de persoane din intreaga lume au cont pe aceasta retea cred ca este de prisos sa mai analizam impactul pe care il poate avea daca este utilizat “necorespunzator”. Si la noi in tara peste 3,6 milioane de romani au cont de Facebook, adica aproape jumatate dintre cei care au acces la Internet acceseaza reteaua de socializare (49,57%), arata ultimele statistici publicate de facebrands.ro.
Care sunt, in acest context, pericolele si cum putem sa le evitam, pentru a nu avea surprize neplacute? Citeam recent un articol intr-o revista (fara prea mare incarcatura psihologica, doar genul de reviste pe care le citesti pe tren) un articol care mi s-a parut, insa, destul de util, cu sfaturi pentru “safe socialization”. Am spicuit cateva pentru a le expune mai jos.
Un prim sfat ar fi sa nu te imprietenesti cu oameni pe care nu ii cunosti, din cauza ca s-ar putea sa ai de suferit mai tarziu. Exista riscul sa te "alegi" cu un obsedat sau un hacker sau cu un virus. De ce ai vrea ca un necunoscut sa stie ce faci tu? De asemenea, ar fi bine sa adaugi in lista de prieteni doar persoanele cu care te-ai intalnit de mai multe ori si in viata de zi cu zi.
Chiar si presupunand ca reteaua ta de prieteni este compusa strict din persoane cunoscute, evita sa pui pe Facebook postari prea personale. De asemenea, evita sa comunici informatii personale sau sa postezi poze care ar putea sa ofere indicii evidente despre viata ta privata.
Un alt aspect pe care nu toti utilizatorii de socializare on-line il inteleg este faptul ca nu e tocmai o lauda daca ai pe Facebook prea multi prieteni de sexul opus, in mod special daca esti casatorit/a. Chiar si persoanele singure ar trebuie sa tina cont de acest aspect, pentru ca pot cadea usor in "capcana" unor conversatii care pot provoca alte sentimente sau "oportunitati", pe care mai tarziu le-ar putea regreta.
Pe de alta parte, daca esti parinte, ar fi bine sa nu il lasi pe copilul tau sa isi faca un cont pe Facebook, decat daca are deja implinita o varsta la care poate intelege corect conceptul si nu inainte de a-i explica potentialele pericole. In primul rand ei, trebuie sa se bucure de copilarie si sa stea mai mult la joaca, in aer liber, dar exista si riscul sa fie abuzati online. Cel mai bine e sa il "feresti" de aceste tentatii.
Poate ca nu ar strica si sa mentii o oarecare discretie pe Facebook in ceea ce priveste munca ta. Evita sa dai detalii despre locul in care muncesti, ca nu se stie cine te supravegheaza si ai putea avea probleme serioase cu seful.
Dintr-un alt domeniu, mai tehnic, dar deloc de neglijat, ai grija la virusii care circula pe Facebook, pe care ii poti lua fie dintr-un mesaj sau o postare de pe peretele tau. Verifica inainte sa te uiti, iar in cazul in care realizezi ca e vorba de un virus, raporteaza-l ca spam.
Concluzia la care eu am ajuns este ca trebuie sa fii moderat si sa privesti aceste site-uri de socializare exact ca ceea ce sunt... niste site-uri pe care iti place sa-ti pierzi timpul uneori, din pura curiozitate sau de plictiseala, dar care nu trebuie sa devina un mod de viata, o “expozitie cu intrare libera” in intimitatea vietii tale.
Cum ne „vindem pe Facebook”...
Tot mai populare in mediul de socializare online sunt diversele aplicatii cu caracter de amuzament. Desi m-am intrebat tot timpul ce inseamna mai exact acel mesaj prin care Facebook iti cere acceptul pentru a accesa infoamtiile de baza ale profilului, recunosc ca niciodata nu mi-am pus problema unui potential pericol in asta... Totul pana am descoperit pe internet un articol despre cum multe aplicatiile populare de pe Facebook obtin informatii personale despre utilizatori si prietenii lor, asa ca exista posibilitatea ca numele, religia, orientarile politice sau sexuale ale acestora sa fie folosite si in alte scopuri.„Aplicatiile sunt mici portiuni de software care se gasesc in mediul online sau in smartphone-ul tau. Unele dintre ele costa doar cativa dolari, iar altele sunt chiar gratuite. Insa vei plati in alt fel pentru ele” noteaza Wall Street Journal.
Aceste aplicatii reprezinta de fapt niste gateways (dispozitive folosite pentru a conecta intre ele calculatoare de tipuri diferite), iar cand le accesezi, este posibil ca sa le oferi informatii personale celor care le-au creat.
Multe din cele mai folosite aplicatii de pe Facebook - jocuri, intrebari sau servicii de sharing - aduna volume impresionante de informatii personale. Publicatia citata a examinat 100 dintre cele mai populare servicii de acest gen de la Facebook, descoperind faptul ca unele dintre ele cauta adrese de e-mail, locatia curenta, orientarea sexuala, printre altele, nu doar pentru utilizatorul care a instalat aplicatia, ci si pentru toti prietenii sai.
O aplicatie facuta de Yahoo pentru Facebook cere permisiunea utilizatorilor pentru a accesa orientarile politicie si religioase. Fara aceastea, serviciul nu poaste fi instalat. De asemenea, aplicatia "Skype Me" pentru reteaua sociala cauta poze si datele de nastere ale utilizatorilor si ale prietenilor lor. "Aceste informatii personale obtinute de Yahoo sunt manipulate cu atentie", a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Si cum nimic din ceea ce se intampla in societatea secolului XXI nu are in spate o motivatie economica, se pare ca apetitul pentru datele personale nu face decat sa intareasca un adevar fundamental despre Facebook si, prin extensie, despre intreg Internetul: reteaua de socializare ofera servicii gratuite pentru care utilizatorii furnizeaza, in schimb, detalii despre viata, prietenii si activitatile lor. Cu aceste date, Facebook atrage investitorii, realizatorii de aplicatii si alte oportunitati de afaceri.
Aspectul este unul destul de controversat in ceea ce priveste termenii de utilizare ale aplicatiilor. Desi Facebook intreaba utilizatorul daca vrea sa instaleze serviciul care le foloseste informatiile personale, prietenii acestuia nu sunt atentionati de acest lucru, desi unele dintre ele acceseaza si datele lor. De asemenea, uneori, Facebook nu aplica regulile de confidentialitate pentru toate aplicatiile sale.
Mai mult, multe aplicatii permit unor firme care nu au contract cu Facebook sa urmareasca utilizatorii. Din aceasta categorie face parte si Google, care foloseste datele astfel culese pentru a vinde publicitate personalizata.
Desi nu este o supriza faptul ca Facebook poate obtine importante detalii despre viata utilizatorilor sai, deoarece este o retea de socializare, prin intermediul careia oamenii isi fac publice, in mod voluntar, numele, prietenii apropiati, poze, preferintele sexuale, studiile si alte detalii, aceste date reprezinta moneda de schimb pentru asa-numita "economia informatiilor personale", care ajuta enorm industria publicitara din mediul on-line, in valoare de 28 miliarde de dolari, prin furnizarea comportamentului pe Internet al cumparatorului.
Facebook este considerata a fi cea mai importanta "piata" de informatii personale, deoarece contine cea mai mare varietate de astfel de date. Nu stiu daca multora dintre utilizatori le este cunoscut acest aspect controversat despre Facebook, dar pe mine aflarea acestor informatii cu siguranta m-a determinat sa nu mai accesez aceste aplicatii, chiar si din curiozitate.
joi, 6 septembrie 2012
Vodafone RO - Inovatii
Vodafone ofera utilizatorilor de pe litoral acces gratuit la Internet :
Incepand din luna iulie, utilizatorii terminalelor mobile cu conectivitate Wi-Fi pot testa gratuit, nelimitat, experienta Vodafone si aplicatiile special dezvoltate pentru terminalele mobile, pe plajele din Mamaia si Costinesti, indiferent de reteaua de telefonie mobila utilizata.
Una dintre destinatiile preferate de vacanta pentru turisti este, ca in fiecare an, litoralul. Am decis ca, incepand din aceasta vara, sa facem vacanta mai frumoasa pentru toti utilizatorii de servicii de telefonie mobila, prin optiuni suplimentare de conectivitate la Internet. Astfel, din luna iulie, vom acoperi cele mai importante plaje din Mamaia si Costinesti cu Wi-Fi gratuit, pentru a oferi tuturor utilizatorilor posibilitatea de a testa serviciile Vodafone si de a experimenta variatele aplicatii pentru mobil pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului, disponibile oriunde si oricand, prin reteaua de date a Vodafone Romania”, a declarat Dragos Chivu, director, data marketing, Vodafone Romania.
Pentru inceput, in programul de acoperire Wi-Fi pe litoral, accesul gratuit, nelimitat, la Internet va fi disponibil in Mamaia pe plajele din zona Casino - la piciorul telegondolei, in fata hotelului Savoy, in zona hotelului Junona, pe plaja Vega, in interiorul parcului Aqua Magic, in zona hotelului Neptun, a hotelului Sulina, in fata hotelurilor Flora si Ovidiu - langa pasarela, in zona Melody si zona Camping Nord.
Mai mult, accesul gratuit la Internet prin intermediul Wi-Fi va fi disponibil si in Costinesti, in zona Obelisc, Zece Steaguri, Pizzeria Albert si in fata clubului Tineretului.
Utilizatorii serviciilor Wi-Fi Vodafone vor putea testa mai multe aplicatii gratuite pentru telefoane si tablete, utile pentru orice tip de vacanta. Astfel, acestia pot vedea, in timp real, vremea din tara, cu aplicatia Vodafone Meteo, dezvoltata in colaborare cu Administratia Nationala de Meteorologie. Aplicatia furnizeaza informatii despre temperatura de pe litoral si din intreaga tara, presiune, umezeala si vant, precum si alertele de canicula si de fenomene extreme.
De asemenea, turistii isi pot planifica timpul liber cu ajutorul aplicatiei Sapte Seri powered by Vodafone Mersul Trenurilor powered by Vodafone, aplicatie prin care utilizatorii de smartphone gasesc trenul de care au nevoie si informatiile complete legate de costuri si rute, disponibila pentru terminalele iOS si Android, poate fi de asemenea un bun ajutor pentru turistii care isi planifica un drum cu trenul la mare.
Vodafone permite plata RATB dintr-o aplicatie proprie:
Vodafone, impreuna cu Asociatia Concept Urban, au lansat miercuri aplicatia gratuita Transport Urban powered by Vodafone. Aplicatia include optiunea de planificare a rutelor urbane, utilizand mijloacele de transport public din Bucuresti si Iasi si este compatibila cu sistemele de operare Android, iOS si Windows Phone. In premiera, utilizatorii din Bucuresti isi vor putea plati calatoriile in sistemul de transport public RATB direct din aplicatie.Vodafone lanseaza si aplicatia Mersul Trenurilor powered by Vodafone, construita prin intermediul platformei Appscend, disponibila atat pentru iOS, cat si pentru Android. Aplicatia ofera acces facil la o baza de data permanent actualizata despre circulatia curselor feroviare din tara, cu ajutorul careia utilizatorii vor putea sa gaseasca toate informatiile necesare pentru o calatorie cu trenul in tara.
“Aplicatiile Transport Urban si Mersul Trenurilor, reprezinta doua surse importante de informare in viata de zi cu zi pentru utilizatorii de smartphone-uri din Romania. Lansarea lor pentru mai multe platforme imbogateste lista de aplicatii pe care le-am identificat ca fiind printre cele mai utile din segmentul lor, menite sa simplifice accesul la informatii cu ajutorul internetului pe mobil. In plus, lansam in premiera si optiunea de achizitionare de abonamente zilnice de calatorie RATB direct prin intermediul aplicatiei Transport Urban, tarifabila pe factura sau direct din creditul cartelei Vodafone”, a declarat Ovidiu Paraschivescu, team leader, applications, Vodafone Romania.
Astfel, utilizatorii din Bucuresti vor putea achizitiona un abonament zilnic de calatorie RATB direct din aplicatie, la acelasi pret cu cel platit la punctele de vanzare RATB, fara alte costuri suplimentare. Achizitionarea se face prin accesarea butonului de plata bilete, iar dupa selectarea optiunii „Plateste prin SMS” aplicatia va genera un SMS predefinit cu textul „A” catre numarul 7456. Utilizatorul trebuie doar sa selecteze optiunea de trimitere SMS, iar dupa cateva secunde, acesta va primi confirmarea platii si codul de control alocat. Mesajul trebuie pastrat pana la expirarea valabilitatii abonamentului.
Transport Urban include harta oraselor Bucuresti si Iasi, pe care sunt prezente toate statiile autobuzelor, tramvaielor si troleelor, precum si instrumente de selectare a punctelor de plecare, respectiv de sosire, calcularea rutei optime realizandu-se astfel cu usurinta. In plus, traseele pot fi printate, salvate sau trimise prietenilor. In curand, aplicatia va integra si retelele de transport din Brasov, Timisoara, Constanta si Cluj-Napoca. Atat versiunea pentru mobil, cat si cea web a Transport Urban (www.transporturban.ro), sunt disponibile in limbile romana si engleza.
Vodafone Romania lanseasa prima biblioteca virtuala
Vodafone Romania, in colaborare cu Editura Humanitas, lanseaza prima biblioteca digitala din Romania, care va avea o locatie inedita: o statie de metrou din Capitala.
Pasionatii de lectura vor putea descarca gratuit fascicule din cartile preferate direct pe telefonul mobil sau pe tableta, indiferent de reteaua de telefonie mobila pe care o folosesc. Biblioteca digitala Vodafone va fi localizata la statia de metrou Piata Victoriei (M2) - si va fi disponibila publicului iubitor de carte pana la 31 octombrie 2012.
Odata ajunsi in «Biblioteca digitala Vodafone« de la statia de metrou Piata Victoriei, tot ce trebuie sa faca pasionatii de carte este sa scaneze QR code-ul disponibil pe cotorul cartii preferate, aflate pe unul dintre “rafturile” bibliotecii. Utilizatorii vor fi, astfel, directionati catre un site pe mobil – www.bibliotecapemobil.ro, de unde vor putea descarca, gratuit, un fascicul din fiecare carte, in format pdf, epub sau audio.
Traficul in cadrul site-ului pe mobil este gratuit pana la 31 octombrie, pentru clientii Vodafone Romania.
Vodafone RO - Plan de investitii
Vodafone va investii 500 de milioane de euro in Romania
Grupul de telecomunicatii Vodafone va investi jumatate de miliard de euro in Romania, in urmatorii cinci ani, a anuntat noul director executiv al companiei, Inaki Berroeta.
Printre planurile de investitii se numara constructia unei retele 4G, care va duce la crestere de peste patru ori a vitezei pentru Internetul mobil, relateazaZiarul Financiar.
Potrivit lui Berroeta, piata de comunicatii din Romania are un potential semnificiativ, chiar daca a scazut de la nivelul maxim atins in 2008, de 4,5 miliarde de euro, la 4 miliarde de euro.
In prezent, Vodafone este a doua companie de pe piata de telecomunicatii din Romania, avand venituri anuale de un miliard de euro si aproximativ 10 milioane de clienti.
Din 1997 pana in 2010, grupul britanic a investit doua miliarde de euro in Romania, iar noile investitii de 500 de milioane de euro vor viza toate departamentele companiei
Grupul de telecomunicatii Vodafone va investi jumatate de miliard de euro in Romania, in urmatorii cinci ani, a anuntat noul director executiv al companiei, Inaki Berroeta.
Printre planurile de investitii se numara constructia unei retele 4G, care va duce la crestere de peste patru ori a vitezei pentru Internetul mobil, relateazaZiarul Financiar.
Potrivit lui Berroeta, piata de comunicatii din Romania are un potential semnificiativ, chiar daca a scazut de la nivelul maxim atins in 2008, de 4,5 miliarde de euro, la 4 miliarde de euro.
In prezent, Vodafone este a doua companie de pe piata de telecomunicatii din Romania, avand venituri anuale de un miliard de euro si aproximativ 10 milioane de clienti.
Din 1997 pana in 2010, grupul britanic a investit doua miliarde de euro in Romania, iar noile investitii de 500 de milioane de euro vor viza toate departamentele companiei
Vodafone a investit 7 mil. euro in rebrandingul a 100 magazine proprii :
Compania a deschis un magazin de tip concept-store de 500 de metri patrati in centrul comercial AFI Palace Cotroceni din Capitala, in locul unui magazin Diverta.
Operatorul de telefonie mobila are in prezent 710 de magazine, dintre care 240 sunt magazine proprii Vodafone, iar restul apartin dealerilor
Vodafone RO - Serviciul de asistenta
Utilizatorii Vodafone comunică mai simplu şi mai uşor cu Serviciul de Relaţii cu Clienţii
- Clienţii Vodafone au la dispoziţie două numere principale de acces la serviciul de Relaţii cu Clienţii: *100# - serviciul de asistenţă prin mesaje text şi ghidul audio - *222
- La cele două numere, utilizatorii Vodafone îşi vor putea personaliza serviciile şi opţiunile şi vor putea afla informaţii despre contul lor
- Meniurile ghidurilor interactive sunt acum disponibile în 3 limbi - română, engleză şi maghiară - într-o variantă simplificată
Bucureşti, 14 mai 2012 - Începând de astăzi, clienţii Vodafone au la dispoziţie o versiune îmbunătăţită a ghidurilor interactive din cadrul Serviciului de Relaţii cu Clienţii - *100# (serviciul de asistenţă prin mesaje text) şi *222 (ghidul interactiv audio). De-acum înainte, atât abonaţii, cât şi utilizatorii Cartelei Vodafone îşi vor putea personaliza mai uşor serviciile şi opţiunile sau vor putea afla detalii despre contul lor,
„Toţi clienţii noştri care apelează *100# sau *222 vor putea efectua acum mai multe operaţiuni, repede şi uşor, folosind exclusiv meniurile interactive. Meniurile noilor ghiduri au fost reorganizate şi simplificate faţă de versiunile anterioare, în aşa fel încât să ofere, cât mai intuitiv şi rapid, informaţiile relevante pentru clienţi. În plus, clienţii Vodafone au acum la dispoziţie servicii de asistenţă în 3 limbi, în cadrul ghidurilor interactive: română, engleză şi maghiară” a declarat Errol van Graan, Senior Director Customer Operations , Vodafone România
Atât utilizatorii Cartelei Vodafone, cât şi abonaţii, pot efectua acum şi mai multe operaţiuni prin intermediul celor doua ghiduri interactive, fără a fi necesar să intre în legatură cu un consultant Vodafone. În total, 44 de funcţionalităţi automatizate oferă clienţilor posibilitatea de a face singuri modificari în conturi sau de a obţine informaţii specifice. Clienţii pot avea acces la datele din factura, pot amâna/ confirma plata facturii, pot solicita reemiterea facturii, pot bloca numărul în cazul telefonului furat sau pierdut sau pot activa/ dezactiva extraopţiuni (minute/SMS, trafic internet pe mobil, roaming).
Meniurile celor doua ghiduri au fost redenumite în funcţie de tipul solicitărilor frecvente: Factura şi plată, Informaţii despre abonament şi servicii active, Internet şi servicii de date, Activare de extra-opţiuni, Obţinere PUK şi/sau blocare/deblocare cartela SIM etc. Navigarea se face mult mai uşor şi datorită faptului că sistemul permite acum micşorarea numărului de selecţii pe care un client este nevoit să le facă până la obţinerea informaţiilor dorite. Spre exemplu, noul ghid *222 permite memorarea anumitor comenzi recurente (cum ar fi alegerea limbii) sau personalizarea ofertelor în funcţie de vechimea în reţea sau modelul de telefon utilizat.
Vodafone România, divizie a Vodafone Group Plc, avea 8,327,280 clienţi înregistraţi la 31 decembrie 2011. Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, cu 398 milioane de clienţi în întreaga lume, înregistraţi la 31 decembrie 2011. Vodafone are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 40 de reţele partenere în întreaga lume
Riscuri bursiere - Rolul economic al speculatiei
Pe
pieţele futures, un speculator este o persoană care cumpără şi vinde contracte
în scopul obţinerii unui profit. Din acest punct de vedere, se poate spune că
un speculator este acel operator de pe piaţă care nu are intenţia de a-şi
acoperi un risc definit de preţ ci dimpotrivă, el acceptă riscul de preţ în
speranţa obţinerii unui profit prin anticiparea corectă a mişcării preţului.
Ca
atare, riscul este „acceptat” şi nu „creat” de către speculator. Aici intervine
şi rolul social pozitiv pe care îl are activitatea speculativă pe piaţa
bursieră. De multe ori, în mod greşit, speculaţiile au fost asociate jocurilor
de noroc. Jocurile de noroc implică în primul rând o creare artificială de risc
din partea jucătorului. Regulile şi convenţiile jocurilor sunt artificiale iar
riscul implicat de joc nu ar fi existat fără dorinţa jucătorului (a cărei
satisfacţie este dată tocmai de această situaţie). Câştigul posibil al
jocurilor de noroc este resimţit doar de către jucător. În cazul pieţelor
futures, speculatorul acceptă un risc comercial preexistent care există şi fără
prezenţa sa. Este un risc care este implicit aferent schimbărilor condiţiilor
economice generale şi totodată de către deciziile individuale ale companiilor
prezente pe o anumită piaţă. Avantajele sunt resimţite pe de o parte de către
companiile care se acoperă de riscul de preţ pe pieţele futures şi ca atare, în
final, de către consumatorii finali, care beneficiază de continuitatea
activităţilor de producţie, procesare şi comercializare.
Dacă
hedgerii ar fi singurii participanţi pe pieţele futures, atât în poziţiile de
vânzători cât şi de cumpărători, într-un număr egal de fiecare parte, care ar
mai fi nevoia de speculatori? Riscul de preţ s-ar transfera doar de la o parte
a baricadei la alta.
Ipoteza
de mai sus este regulă infirmată în sensul că de obicei, hedgerii se
concentrează pe o anumită parte a baricadei. Presupunând prin absurd că există
un preţ absolut echitabil pentru toţi participanţii la piaţă, să considerăm că
preţul din ringul bursei depăşeşte acest preţ. În acest caz, agenţii economici
care vând pe piaţa spot respectivul produs vor intra pe piaţa futures pentru a
capta acest preţ mai mare decât cel echitabil. Va creşte deci oferta, care
combinată cu retragerea hedgerilor la cumpărare (nemulţumiţi de preţul prea
mare), va genera o supraofertă ce va avea în mod normal un efect de scădere a
preţului. Dacă aceste decizii, de intrare şi ieşire, s-ar lua de către toţi
hedgerii în acelaşi moment, cine ar rămâne în calitatea de contraparte pentru
vânzători? Deşi, într-adevăr, există speculatori profesionişti, foarte
experimentaţi, pe piaţă mai există şi speculatori din marele public, al căror
comportament este mai inert, deciziile necesitând un anumit timp până să ajungă
la stadiul la care să fie executate în ring. Ca atare, fluctuaţiile sunt
atenuate, iar schimbările condiţiilor de piaţa nu produc prăbuşiri sau creşteri
spectaculoase de preţuri.
În
realitate, acest preţ absolut nu există. Fiecare hedger are calculat un anumit
preţ considerat acceptabil. Preţul din bursă evoluează între aceste preţuri
oferite şi cerute de către hedgeri, speculatorii doar facilitând ca mişcarea
acestuia să fie fără „scurtcircuite”. Pe pieţele foarte lichide, cu o prezenţă
puternică atât a speculatorilor cât şi a hedgerilor, excesele de orice fel sunt
înlăturate.
Poate
fi comportamentul speculativ fundamental teoretic sau pur şi simplu
speculaţiile reprezintă doar nişte pariuri al căror rezultat să fie hazarduos? La
o întrebare care conţine deja răspunsul, nu se poate răspunde decât afirmativ
sau negativ. A răspunde „DA” la prima întrebare înseamnă a respinge teoria
pieţei eficiente, pe când a spune „NU”, înseamnă a fi adeptul acesteia. Prima
tabără o reprezintă speculatorii, în timp ce cea de-a două fiind îmbrăţişată de
teoreticieni; celor dintâi lipsindu-le scrupulele, celorlalţi tactica.
Convingerea
permanentă a celor ce neagă eficienţa pieţei este că printr-o analiză adecvată
a seriilor cronologice de preţuri, se pot face previziuni asupra evoluţiei
preţului viitor şi deci obţine profituri substanţiale. Dacă ar fi să fim
adepţii pieţei eficiente, singura tactică aplicabilă ar fi „cumpără-şi-ţine”.
Altceva nu s-ar putea dezvolta din această tactică iar profiturile ar fi
modeste deoarece toţi participanţii la piaţă ar aplica-o.
Deşi pentru unele
persoane speculaţia înseamnă în continuare lipsa de scrupule (şantaj, monopol,
informaţii confidenţiale), în ziua de azi ea are alte conotaţii decât cele
„superficiale”. Un speculator este un individ cu un rol social pozitiv, din
această afirmaţie deducând faptul că acesta acceptă riscuri pe care alţii nu le
pot suporta. Dacă toţi hedgerii ar accepta orice risc fără a le fi frică de ce
se va întâmpla, nu ar mai fi nevoie de speculatori profesionişti, fiindcă
defapt înşişi agenţii economici s-ar transforma în speculatori.
Dintotdeauna,
o problemă a discuţiei economice a fost „Ce măsoară preţul?”. S-a răspuns că
raritatea, într-un final ajungându-se la concluzia că defapt reflectă „o
valoare intrinsecă”, la rândul ei aceasta fiind o noţiune imposibil de
cuantificat. Subiectivismul aprecierii acesteia a pus dintotdeauna problema
„Cum se poate realiza un schimb între două produse, astfel încât compensaţiile
să fie echivalente?”. Atât timp cât oamenii nu pot ajunge la o apreciere
comună, se poate spune că prin neechivalenţa schimbului se obţine un profit
nejustificat.
Rolul
speculatorului este vital pentru economie, el facilitând, deși la prima vedere
nu s-ar părea, atât producţia cât şi prelucrarea şi comercializarea mărfurilor
pe preţul cărora speculează. În primul rând, el acceptă un transfer al riscului
de la cel care are o aversiune ridicată faţă de el, hedgerul, cel care produce,
desface, comercializează şi prelucrează. Speculatorul furnizează lichiditate
pieţei. Prin această prismă, pieţele futures sunt locuri unde nu se cumpără
mărfuri, ci se vinde risc.
Obiectivul
unui speculator este o corectă previzionare a evoluţiei preţului mărfii pe care
speculează, aducându-şi un aport semnificativ la una din principalele funcţii
ale pieţelor futures, aceea de „descoperire a preţului viitor”. Un speculator
profesionist nu îşi asumă un risc iraţional ci doar după ce este convins că
preţul va evolua în maniera pe care o consideră el. Bineînţeles, fără de
hedgeri, el îşi asumă şi riscul asociat.
Speculaţiile
permit ca mişcările de preţ să se facă mai lin. Un studiu al CFTC conchide că
în perioadele de prezenţă mai slabă a speculatorilor de piaţă, volatilitatea
preţurilor a fost de două ori mai mare decât în cele în care aceştia au fost
foarte activi.
Cum
vânzătorii doresc să obţină un preţ cât mai mare iar cumpărătorii unul cât mai
mic, adeseori pe piaţă aceste bid-uri şi ask-uri se pot afla destul de departe
unele de altele. Este un caz în care piaţa s-ar bloca. Speculatorii, prin
prezenţa lor, asigură legătura între cele două părţi ale baricadei. Deoarece ei
sunt în orice moment dispuşi să cumpere sau să vândă, intrarea şi ieşirea
hedgerilor de pe piaţă se face cu mult mai uşor.
Riscuri bursiere - Diminuare riscului
Folosirea unui procentaj din capital pentru a crea un risc redus pentru fiecare investiţie
Ideea
de bază a acestei strategii este folosirea unui mic procentaj din capital
pentru început, urmând ca mai apoi investiţia să meargă foarte mult, fără ca
niciodată să se înregistreze pierderea întregului capital investit.
Pentru
a susţine această ipoteză, vom lua un exemplu concret. Vom alege un procent de
2% ca risc pentru capitalul nostru investițional de 10.000 RON. În acest caz,
riscul asumat va fi de 200 RON. Aceasta înseamnă că pentru următoarea
investiție, regula de bază, este să acceptăm un risc/pierdere de 200 RON.
Deoarece
nu orice investiție este câștigătoare, vom considera această primă investiție
cu pierdere şi atunci vom rămâne în cont cu suma de 9800 RON.
Următoarea
investiție, aplicând același procent de risc de 2% la suma din cont, atunci
riscul va fi doar de 196 RON.
Gândirea
este următoarea, dacă apare o nouă pierdere aceasta va fi tot mai mică prin
aplicarea constantă a unui risc procentual de 2%.
În caz
invers, considerăm ca prima investiție este câștigătoare iar capitalul nostru
devine 10.000 RON + 500 (câștig) = 10.500. În acest caz, riscul la următoarea
investiție va fi de 2% din 10.500 = 210 RON şi tot aşa mai departe.
Această
strategie asigură longevitatea investitorului în piaţă cu atât mai mult în
perioade dificile de scăderi ale preţului. Ca rezultat, investitorul este
forțat să rişte tot mai puțin protejându-si capitalul.
Exemplul
dat cu 2% este unul acceptat de majoritatea investitorilor, însă acest nivel
ales este dat în primul rând de permisivitatea fiecărui investitor de a-şi
asuma un risc, dar mai ales de a-l controla, de a gestiona capitalul său. El
poate fi şi 1% dar şi mai mare de 2%.
Vodafone RO - Rezultate financiare 2011-2012
Vodafone Romania anunta rezultatele financiare pentru anul fiscal 2011-2012
In perioada 1 aprilie 2011 – 31 martie 2012, Vodafone Romania a inregistrat:
- Un numar total de 7.938.829 de clienti, la data de 31 martie 2012
- Venituri totale de 812,1 milioane de Euro si venituri din servicii de 768,7 milioane de Euro
- EBITDA de 302,9 milioane de Euro si EBITDA ca procent din venituri de 37,3% ceea ce corespunde unei cresteri de 0,8 puncte procentuale comparativ cu anul precedent
- ARPU mobil a atins valoarea de 7,1 Euro pentru intreaga perioada a anului trecut
- Crestere puternica a datelor mobile, sustinuta de ofertele dedicate lansate pe parcursul anului, care au inclus trafic de Internet si smartphone-uri la preturi speciale
- Penetrarea smartphone-urilor s-a dublat in baza noastra de clienti, in ultimul an
Bucuresti, 22 mai 2012 - Vodafone Romania anunta rezultatele financiare pentru anul financiar 2011/2012, incheiat la 31 martie 2012, potrivit rezultatelor anuntate astazi de Vodafone Group Plc..
Vodafone Romania a inregistrat un numar total de 7.938.829 de clienti, la 31 martie 2012. Numarul de clienti a scazut cu 1,257 milioane, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in urma deconectarii continue a cartelelor prepay inactive pe parcursul anului, dar si ca urmare a introducerii unor noi standarde de raportare a bazei de clienti care au exclus SIM-urile M2M si alte servicii de date fixe.
Veniturile totale au atins 812,1 milioane de Euro, ceea ce reprezinta o scadere de 2,1%, comparativ cu ultimul trimestru al anului precedent, si o scadere de 2,7% la nivelul intregului an financiar.
Veniturile din servicii au atins valoarea de 768,7 milioane de Euro, la 31 martie 2012, o scadere de 1,8% comparativ cu ultimul trimestru al anului precedent, si de 3,4% pentru intregul an financiar. Excluzand efectul diminuarii tarifelor de interconectare (intrate in vigoare la 1 martie 2012), veniturile din servicii au scazut numai cu 0,6% pentru trimestrul incheiat la 31 martie 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe intreaga perioada, rata de scadere a veniturilor s-a diminuat de la un trimestru la altul.
Serviciile de Internet mobil au crescut semnificativ pe fondul lansarii de oferte dedicate care au inclus trafic de Internet si smartphone-uri la preturi avantajoase. In anul financiar 2011 – 2012, penetrarea smartphone-urilor in baza noastra de clienti s-a dublat, fata de anul precedent. In plus, veniturile din datele mobile au crescut cu 30% in trimestrul incheiat la 31 martie 2012, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
EBITDA* a atins valoarea de 302,9 milioane d eEuro, o scadere de 1,4%, de la un an la altul. In schimb, EBITDA ca procent din servicii a fost de 37,3%, ceea ce reprezinta o crestere de 0,8 puncte procentuale fata de anul precedent.
ARPU mobil a fost de 7,1 Euro pentru anul financiar 2011-2012 si de 7.0 Euro pentru trimestrul incheiat la 31 martie 2012.
La 31 martie 2012, abonatii reprezentau 43%, iar utilizatorii Cartelei Vodafone 57% din totalul bazei de clienti a Vodafone Romania. Pe parcursul anului financiar, raportul dintre abonatii Vodafone si utilizatorii Cartelei Vodafone a crescut cu 6 puncte procentuale in favoarea celor dintai - de la 37%, la 43%.
Vodafone Romania este divizie a Vodafone Group Plc.. Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, dupa venituri, cu 404,6 milioane de clienti in intreaga lume, la 31 martie 2012. Vodafone are divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 40 de retele partenere in intreaga lume.
Riscuri bursiere - Riscul actiunii emitentului
Din
punctual de vedere al băncilor, acţiunile sunt o „pernă” împotriva
variabilităţii fluxului de venituri. Ele sunt o permanentă sursă de fonduri
care nu cer plăţi fixe sau plata unei dobânzi.
Absenţa
acţiunilor implică o dependenţă de datorii, care conduce la incapacitatea
rambursării acestora la timp, dacă rezultatele sunt sub aşteptări. Finanţarea
prin emisiunea de acţiuni poate asigura de asemenea fonduri pentru rambursarea
obligaţiilor mari de plată.
Acţiunea,
ca parte din patrimoniul societăţii emitente, comportă un risc de capital
pentru investitor, în sensul că veniturile aduse de aceasta sunt variabile în
funcţie de modul de administrare a societăţii respective. Dacă compania este
dizolvată, deţinătorul acţiunii este despăgubit numai după ce toate creditele
au fost rambursate. Astfel, băncile prudente, nu doresc de obicei să acorde
împrumuturi fără ca întreprinzătorii să furnizeze suficiente fonduri proprii.
Din
punctul de vedere al întreprinzătorului, capitalul reprezintă nu numai un risc
de scădere, dar este de asemenea mijlocul prin care el culege roadele începerii
şi derulării unei afaceri. Dacă compania are succes, beneficiul
întreprinzătorului din dividende şi valoarea crescută a acţiunilor sale pot fi
mult mai ridicate decât dobânda pe care bancherul o primeşte la împrumutul lui.
Obţinerea
de fonduri pentru investiţii în active pe termen lung este deseori privită
drept contribuţia economică primară a pieţelor de capital. Acest punct de
vedere îngust ignoră alte contribuţii importante pe care pieţele de capital le
pot avea la baza dezvoltării economice.
- Eficienţa, competitivitatea şi solvabilitatea sectorului
financiar
- Mobilizarea economiilor financiare
- Eficienţa de alocare a investiţiilor
- Solvabilitatea sectorului societăţilor comerciale
- Descentralizarea proprietăţii şi distribuirea avuţiei
- Accesul societăţilor noi şi în formare la finanţarea prin
acţiuni.
Existența
unei pieţe active pentru acţiuni, precum şi pentru alte valori mobiliare, cum
ar fi obligaţiunile, creează alternative pentru sistemul bancar în ceea ce-i
priveşte pe depunători, cât şi în ceea ce-i priveşte pe utilizatorii de
fonduri. Depunătorii pot compara veniturile pe care le pot obţine investind în
acţiuni sau obligaţiuni cu rata dobânzii la depozitele bancare, în timp ce
societăţile comerciale pot compara costurile diferitelor surse de finanţare.
Pieţele
de obligaţiuni care sunt lichide şi active, ajută de asemenea la diminuarea
uneia dintre problemele cele mai critice ale finanţelor – disponibilitatea
fondurilor pe termen lung. În timp ce investitorii doresc lichiditate,
societăţile şi guvernele trebuie să se asigure de existenţa unor credite pe
termen lung care să acopere activele lor pe termen lung sau, în cazul
guvernelor, pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare. Tocmai pentru
împăcarea acestor situaţii conflictuale sunt necesare pieţele secundare.
Acestea permit noilor emisiuni de pe pieţele primare să aibă succes.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)