luni, 14 mai 2012

Miturile utilizarii FACEBOOK


            În media online şi pe bloguri găsim un curent de opinie destul de puternic, potrivit căruia reţelele de socializare şi mai ales Facebook-ul sunt dăunătoare. Titlurile sunt variate, de la cele create pentru a fi demne de o ştire de presă (ex.: Patologic. Pericolul din spatele Facebook. Dependenţa de reţelele de socializare de pe internet a fost inclusă de Asociaţia Americană de Psihiatrie în rândul bolilor mentale) până la sfaturi practice pentru a ne vindeca de utilizarea acestei reţele (ex.: Cum combati dependenta de Facebook. Chiar utilizatorii de Facebook împărtăşesc texte şi imagini care ne avertizează că ceea ce fac ei produce dependenţă şi distruge viaţa personală.

         Puţine informaţii găsim însă despre cercetările ştiinţifice care să ne spună cât de dăunătoare sunt reţelele sociale. Este destul de evident că cercetarea sistematică a social media este încă în etapa iniţială, dacă ne gândim doar la faptul că avem Facebook din anul 2004. Ritmul de creştere al articolelor ce raportează studii empirice este însă accelerat, aşa cum o arată Science Direct, una dintre cele mai mari baze de date cu texte ştiinţifice. Există deja o serie de constatări (e.g. Wellman et al. 2001; Ellison et al. 2007; Rainie et al. 2006; Ito et al. 2008; Subrahmanyam et al. 2008; Hampton et al. 2009) raportate în revistele de specialitate internaţionale, care încep să dărâme o serie de mituri.

Mitul 1. Dacă foloseşti Facebook, atunci nu ai viaţă socială

O serie de studii  au constatat că folosirea new media nu duce la scăderea interacţiunii face-to-face, ci dimpotrivă creşte probabilitatea realizării acestor contacte  directe. Mai mult, studiile din US (căci în România nu avem încă) au arătat că persoanele care scriu frecvent pe blog se întâlnesc mai des cu prietenii şi au o viaţă socială mai activă. Mitul a pornit de la studiile privind timpul petrecut în faţa televizorului (time displacement hypothesis - Robert Putnam, 2000) care afirmă că cu cât stai mai mult timp în faţa televizorului, cu atât mai puţin timp petreci cu prietenii.

Mitul 2. Prietenii de pe Facebook nu sunt prieteni adevăraţi
Studiile au arătat că Facebook-ul este utilizat în primul rând pentru menţinerea şi întărirea relaţiilor cu prietenii şi nu pentru căutarea unor noi prieteni. Există o suprapunere substanţială între prietenii “online” si cei “offline”.

Mitul 3. Pe Facebook se afişează o falsă identitate
 Studiile au indicat că specificul comunicării online încurajează dezvăluirea adevăratului „self”, a identităţii reale a utilizatorilor. Faptul că utilizatorii de Facebook îşi prezintă o imagine fabricată şi artificială nu este susţinută de rezultatele cercetărilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu