vineri, 25 mai 2012

Cat de usor este sa faci aplicatii Android?


Una dintre marile obstacole atunci când încerci să faci o aplicaţie Android, că developer, este cu siguranţă fragmentarea în materie de dispozitive. Pentru ca această afirmaţie să fie puţin mai sugestivă, vă invit să priviţi poză de alături.


Compania la care a fost făcută poza este Animoca, un developer de aplicaţii mobile de succes, cu mai mult de 70 de milioane de downloaduri, departamentul de asigurarea calităţii face testarea viitoarelor aplicaţii pe aproximativ 400 de telefoane şi tablete, pentru fiecare dintre titlurile lansate.
Bineînţeles, poza înfăţişează doar o mică parte din aceste dispozitive dedicate testării. La sediul firmei, reţeaua companie înregistrează în jur de 600 de dispozitive conectate. Asta ne poate oferi o imagine destul de interesantă cu privire la scala operaţiunilor necesare pentru un developer pentru a se asigura că aplicaţiile lansate sunt cât mai compatibile cu o gamă cât mai largă de telefoane şi tablete, dar şi faptul că eforturile de a asigura compatibilitatea sunt foarte complexe şi presupun o foarte bună coordonare. Dar bineînţeles, faptul că aceste eforturi se fac, poate duce la constituirea unui avantaj competitiv, mai ales în condiţiile în care developerii mici nu au resursele pentru aşa ceva.
O altă problemă majoră cu care un developer de genul acesta se confruntă, în special pe piaţa din Asia, este  că o bună parte din dispozitivele pe care aplicaţiile ar trebui să ruleze, nu mai sunt în producţie de exemplu, dar sunt în continuare utilizate la o scală suficient de mare, încât să conteze şi să trebuiască să fie luate în calcul în testarea app-urilor. Mai mult de atât, numărul de telefoane/smartphones produse de companiile mai puţin cunoscute de pe piaţa asiatică, este într-o creştere explozivă. Pentru a oferi o imagine mai plastică în acest sens, unul dintre executivii Nokia, Stephen Elop, spunea despre producătorii chinezi de produse generice că “scot câte un nou dispozitiv, după cum a spus un angajat Nokia, în doar parţial, în glumă, mai rapid, decât ne ia noua sa retuşăm o prezentare Power-Point”. Bineînţeles, dacă i-am scoate din ecuaţie pe aceşti producători, numărul de dispozitive, pe care ar trebui să le testeze compania, ar fi mult mai mic.
Dar pentru a avea succes pe piaţa din Asia, aceste tipuri de telefoane low cost, sunt foarte importante şi constituie o reală provocare pentru producătorii de aplicaţii Android, întrucat să facă aplicaţiile compatibile cu toate aceste modele. Fragmentarea Android este o problemă majoră, obligând practic producătorii aplicaţiilor să testeze pe sute de dispozitive. În acelaşi timp, puteţi să gândiţi că există peste jumătate de milion de aplicaţii doar un magazinul Google Play... fiecare dintre acestea a trebuit testată.
Totuşi, Animoca se foloseşte de această barieră pentru a-şi constitui un avantaj: datorită faptului că testarea se face atât de complex îi pune pe o poziţie excelentă, competitivă, mai ales în condiţiile în care foarte mulţi developeri Android nu pot asigura o compatibilitate atât de bună. În plus, comparativ cu utilizatorii de pe Apple Market, care pur şi simplu se enervează, scriu un review negativ şi abandonează aplicaţiile, cei de Android sunt ceva mai înţelegători şi apreciază atunci când pot găsi aplicaţii care funcţionează, chiar şi atunci când au şi ceva mici erori. Este şi normal, având în vedere că există atât de multe dispozitive cu capacităţi şi specificaţii diferite şi este uneori greu de găsit o variantă compatibilă a aplicaţiilor.
Întrebarea pe care o lansez pentru reflexie este... dacă aceleaşi condiţii s-ar aplica şi pentru piaţa ţării noastre sau poate chiar pentru piaţa din estul Europei, în condiţiile în care cererea pentru smartphone-uri de buget este şi ea destul de mare? Ar putea un developer local să facă faţă unei altfel de provocări?
Sursa: http://techcrunch.com/2012/05/11/this-is-what-developing-for-android-looks-like/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu