joi, 9 februarie 2012

Publicitate on-line in Romania

Istoria publicitatii on-line din Romania a inceput in 1998, atunci cand cateva site-uri romanesti s-au impus si au devenit primele branduri on-line din peisajul autohton.

Compaq a fost printre primii advertiseri care a ales publicitatea on-line in Romania, in anul 2000, desi acest lucru parea atunci imposibil de realizat. Totusi, dupa numai 4 ani, se estima o valoare de 1 milion de euro corespunzatoare acestei industrii, valoare ce a ajuns la 2 milioane in 2005 si la 3,5 milioane in 2007. Previziunile initiale pentru 2008 au fost de 6 milioane de euro si se pare ca in final s-a depasit valoarea de 8 milioane de euro.

Statistic vorbind, exista un numar de peste 70.000 de domenii cumparate la RNC , autoritatea nationala pentru tranzactionarea domeniilor ".ro", iar in peisaj avem doar 20.000 care "se vad". Potentialul este deci mult mai mare decat piata in momentul de fata, iar singura limitare a fenomenului este pusa pe seama absentei fortei de munca in constructia proiectelor. Cele 4000 de firme de soft din Romania produc in mica parte tehnologie web si sunt orientate mult la export.

In ce priveste componenta pietei de publicitate on-line romaneasca, pana acum cativa ani, atat site-urile care gazduiau publicitate cat si agentiile, colaborau mult intre ele, fara a exista concurenta in adevaratul sens al cuvantului. Majoritatea detinatorilor de site-uri erau pasionati de domeniul Internet.

Dezvoltarea intr-un ritm alert a comertului electronic a inceput insa la un moment dat sa puna probleme acestora. Eficienta afacerii on-line depinde acum in mare masura de costurile de intretinere a site-ului, de numarul de vizitatori atrasi si de construirea unui brand puternic. Concurenta si-a luat rolul in serios si imprima un trend ascendent industriei de publicitate on-line. In momentul de fata exista un numar de 400 de situri care cu adevarat conteaza, si o lista destul de lunga de agentii de publicítate.

Cei mai mari cumparatori de publicitate in web-ul romanesc sunt companiile multinationale, si aceasta din doua motive: au bugete alocate pentru asa ceva si au inteles ca este un mediu pe care e bine sa il controleze inca de la inceput. Alti cumparatori sunt cei ocazionali, cu actiuni sezoniere. Vara, agentiile de turism la mare si iarna, agentile de turism montan. Exista bineinteles si clienti normali, care doresc sa cheltuie sume rezonabile in publicitatea on-line. De multe ori insa acestia isi fac singuri cercetarea, cauta, identifica si negociaza.

Clientul de publicitate on-line este un client care invata foarte repede, se rafineaza rapid, si care in cateva luni stie exact eficacitatea si tipologia advertisingului pe care il va face.

In anul 2009, se pare ca valoarea pietei de publicitate on-line din Romania a depasit 15 milioane de Euro datorita difersificarii serviciilor de publicitate. Au aparea in zona site-urilor peste 2000 de noi jucatori pe piata care vor dori sa castige portiuni din ea. Publicitatea on-line s-a legiferat ca si fenomen, iar majoritatea firmelor autohtone, fie mici, fie mari considera oportun acest canal direct.

Industria romaneasca de profil creste asadar in ritmul celei mondiale, chiar daca la o scara mult mai mica. Se pare ca reusim sa recuperam din mers distanta ce ne separa de economiile dezvoltate, macar in unele domenii.

Poate ca e inceputul unei Romanii mai bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu