joi, 2 februarie 2012

Greşeli făcute pe internet, de care ar trebui sa ţinem cont

Pentru că utilizăm internetul uitând să ne luăm măsuri de protecţie şi ignorăm posibilele ameninţări, am găsit un articol în care sunt prezentate cele mai frecvente cinci greşeli pe care le facem atunci când navigăm pe internet

Greseala nr. 1: De a crede in anonimat

Anonimatul pe internet este un mit pentru utilizatorii neexperimentaţi. Comentariile la ştiri, articole sau în reţelele sociale rămîn mult timp online şi pot fi descoperite de oricine cu puţină experienţă în folosirea unui motor de căutare. Chiar şi fără dezvăluirea numelui, pseudonimele folosite o dată vor fi folosite şi mai târziu şi pot căpăta o reputaţie proprie.

Utilizatorii care uită să dea log out înainte de a publica un comentariu la un blog nu se gândesc că într-o bună zi un posibil angajator va cerceta activitatea lor online înainte de a lua o decizie.

Greseala nr. 2: De a ignora importanţa datelor personale

Site-urile care oferă acces gratuit cer însă date personale. Importanţa lor este ignorată de mulţi utilizatori, care uită că cele mai multe site-uri le vor folosi pentru a le prezenta reclame cât mai atractive.

Reţelele sociale sunt tot mai deschise unor aplicaţii third-party care au access la datele personale ale utilizatorilor, le prelucrează şi le dau mai departe. Cookie-urile din browser sunt folosite de multe site-uri pentru optimizarea reclamelor oferite utilizatorilor.

Greseala nr. 3: De a utiliza o conexiune nesecurizată

Site-urile care respectă cu adevarat siguranţa utilizatorilor folosesc conecsiunile securizate, de tip HTTPS. Acestea sunt importante mai ales atunci când utilizatorii introduc informaţii sensibile, cum sunt seriile cardurilor bancare sau adresa personală.

Absenţa conexiunii securizate nu este o problema prea mare la folosirea unei reţele private, cu parolă, dar când este folosit un Wi-fi public, pericolul furtului de date creşte semnificativ.

Greseala nr.4: De a lăsa informaţii private în browser

Cu cât utilizatorii petrec mai mult timp în browser, cu atât programul va ţine minte mai multe informaţii despre căutări. Utilizatorii care folosesc opţiunea de "log on automatically" sunt cei mai expusi scurgerilor de informaţii atunci când altcineva foloseşte computerul pentru o căutare online.

În absenţa parolării unui profil, cea mai bună soluţie este ştergerea istoricului din browser după fiecare sesiune de navigare web. Cu un program gratuit precum CCleanner, toate cookie-urile stocate de browser pot fi eliminate rapid şi uşor.

Greseala nr. 5: De a nu avea backup (offline) pentru datele online

Operaţiunea FBI care a închis site-ul Megaupload a provocat daune importante multor utilizatori ai serviciului care nu-l foloseau pentru conţinut piratat. Utilizatorii care fac greşeala să creadă că fişierele lor sunt în perfectă siguranţă online şi pot fi accesate oricând vor întâmpina o dezamăgire mai devreme sau mai tarziu.

La fel cum backup-ul pentru datele de pe hard disk este important, fişierele şi datele stocate online sunt mai în siguranţă când există şi o copie offline. Chiar şi contul de Facebook poate fi salvat offline, din "Account Settings", "Download a copy of your Facebook data".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu