vineri, 10 februarie 2012

Telefoane Android asteptate in 2012


Samsung Galaxy S3
Compania sud-coreeana nu a oferit prea multe detalii despre smartphone-ul care va inlocui S2, dar zvonurile spun ca va fi dotat cu un chip de 32 nm, care ofera o performanta grafica imbunatatita cu 50% fata de Galaxy S2. Nu se stie insa daca Samsung va prezenta Galaxy S3 la MWC sau mai tarziu in cursul anului.

 HTC Edge
Cu un ecran de 4,7 inci si cu Android 4.0 Ice Cream Sandwich preinstalat, HTC Edge pare sa fie unul dintre telefoanele favorite in 2012. Smartphone-ul este dotat si cu un procesor quad-core la 1,5 GHz si cu o camera de 8 MP, care poate realiza filmari la 1080p full HD.

 Sony Ion
Primul telefon Sony dupa "despartirea" de Ericsson, Sony Ion pare ca are toate atuurile necesare pentru succes: procesor dual-core Snapdragon la 1,5 GHz, camera de 12 MP cu senzor Exmor R si 16 GB de memorie interna.

Smartphone Fujitsu
Fujitsu isi face intrarea in segmentul smartphone-urilor in acest an cu un dispozitiv dotat cu un chipset NVIDIA Tegra 3, care va rula Android. Smartphone-ul Fujitsu este asteptat cu interes si ar putea fi una dintre surprizele lui 2012.



joi, 9 februarie 2012

Chrome pentru Android 4.0


Google a anuntat in 8 februarie 2012 ca browser-ul Chrome este gata pentru platform Android Ice Cream Sandwich 4.0.


Tabletele si telefoanele cu sistemul de operare Android 4.0, atat din strainatate cat si din Romania, vor beneficia in zilele urmatoare de versiunea Beta a acestei aplicatii, insa limbile disponibile momentan sunt germane, portugheza, engleza, franceza si spaniola.



In momentul initierii cautarilor, in timp ce se tasteaza, in fundal se incarca rezultatele, astfel rezultatele finale vor fi afisate intr-un timp mult mai scurt. S-au adus imbunatatiri si la fiabilitatea filelor, care acum se pot adapta in functie de dispozitivul pe care este folosita aplicatia, de la un telefon cu un ecran mai mic, la o tableta cu un ecran mare.


O alta problema care trebuie rezolvata este aceea ca pe dispozitivele cu ecran mic, selectarea link-ului dorit este destul de dificila datorita lipsei spatiului, asa ca Google promite sa rezolve problema adaugand functia Link Preview care da zoom automat pe link-uri, in acest mod facilitand alegerea unui anumit link.
Ca si in cazul versiunii desktop, Chrome pentru Android Beta include modul de navigare incognito si setari avansate de confidentialitate.

Publicitate on-line in Romania

Istoria publicitatii on-line din Romania a inceput in 1998, atunci cand cateva site-uri romanesti s-au impus si au devenit primele branduri on-line din peisajul autohton.

Compaq a fost printre primii advertiseri care a ales publicitatea on-line in Romania, in anul 2000, desi acest lucru parea atunci imposibil de realizat. Totusi, dupa numai 4 ani, se estima o valoare de 1 milion de euro corespunzatoare acestei industrii, valoare ce a ajuns la 2 milioane in 2005 si la 3,5 milioane in 2007. Previziunile initiale pentru 2008 au fost de 6 milioane de euro si se pare ca in final s-a depasit valoarea de 8 milioane de euro.

Statistic vorbind, exista un numar de peste 70.000 de domenii cumparate la RNC , autoritatea nationala pentru tranzactionarea domeniilor ".ro", iar in peisaj avem doar 20.000 care "se vad". Potentialul este deci mult mai mare decat piata in momentul de fata, iar singura limitare a fenomenului este pusa pe seama absentei fortei de munca in constructia proiectelor. Cele 4000 de firme de soft din Romania produc in mica parte tehnologie web si sunt orientate mult la export.

In ce priveste componenta pietei de publicitate on-line romaneasca, pana acum cativa ani, atat site-urile care gazduiau publicitate cat si agentiile, colaborau mult intre ele, fara a exista concurenta in adevaratul sens al cuvantului. Majoritatea detinatorilor de site-uri erau pasionati de domeniul Internet.

Dezvoltarea intr-un ritm alert a comertului electronic a inceput insa la un moment dat sa puna probleme acestora. Eficienta afacerii on-line depinde acum in mare masura de costurile de intretinere a site-ului, de numarul de vizitatori atrasi si de construirea unui brand puternic. Concurenta si-a luat rolul in serios si imprima un trend ascendent industriei de publicitate on-line. In momentul de fata exista un numar de 400 de situri care cu adevarat conteaza, si o lista destul de lunga de agentii de publicítate.

Cei mai mari cumparatori de publicitate in web-ul romanesc sunt companiile multinationale, si aceasta din doua motive: au bugete alocate pentru asa ceva si au inteles ca este un mediu pe care e bine sa il controleze inca de la inceput. Alti cumparatori sunt cei ocazionali, cu actiuni sezoniere. Vara, agentiile de turism la mare si iarna, agentile de turism montan. Exista bineinteles si clienti normali, care doresc sa cheltuie sume rezonabile in publicitatea on-line. De multe ori insa acestia isi fac singuri cercetarea, cauta, identifica si negociaza.

Clientul de publicitate on-line este un client care invata foarte repede, se rafineaza rapid, si care in cateva luni stie exact eficacitatea si tipologia advertisingului pe care il va face.

In anul 2009, se pare ca valoarea pietei de publicitate on-line din Romania a depasit 15 milioane de Euro datorita difersificarii serviciilor de publicitate. Au aparea in zona site-urilor peste 2000 de noi jucatori pe piata care vor dori sa castige portiuni din ea. Publicitatea on-line s-a legiferat ca si fenomen, iar majoritatea firmelor autohtone, fie mici, fie mari considera oportun acest canal direct.

Industria romaneasca de profil creste asadar in ritmul celei mondiale, chiar daca la o scara mult mai mica. Se pare ca reusim sa recuperam din mers distanta ce ne separa de economiile dezvoltate, macar in unele domenii.

Poate ca e inceputul unei Romanii mai bune.

Aplicatii Android create de romani pentru romani


Sistemul de operare Android ne ofera posibilitatea de a utiliza foarte multe aplicatii majoritatea fiind din alte tari, cu specificatii din alte tari. Asta pana cand, niste conationali s-au gandit ca ar fi timpul sa dezvolte niste aplicatii care sa ne ajute in viata de zi cu zi. Asa au luat nastere si aplicatiile pe care le prezint eu mai jos:

Chestionare Auto

Dupa cum se poate subintelege si din titlul aplicatiei, aceasta nu face altceva decat sa ne ajute sa invatam pentru scoala de soferi. Este destinata celor care nu au timp sa studieze acasa, astfel pot rezolva chestionare si citi legislatia chiar de pe dispozitivele lor Android.  Este numai in limba romana si contine codul rutier, 30 de chestionare care pot avea 0 sau mai multe raspunsuri corecte, are si optiunea de cautare in codul rutier cu ajutorul cuvintelor cheie, si de real folos este caracteristica de tinere minte a ultimului articol de legislatie accesat. Dezvoltatorul este Florin Botis.


  

Verificare RCA

Aceasta aplicatie este foarte utila persoanelor care sunt implicate intr-un accident si nu stiu daca vinovatul are polita de asigurare sau nu. Verificare RCA este o aplicatie foarte usor de folosit, tot ce este nevoie sa faci este sa introduci numarul de inmatriculare al automobilului sau seria caroseriei, aplicatia cautand in baza de date automat valabilitatea politei de asigurare. Aplicatia a fost dezvoltata de Dan Boncioaga.


Feroviar

Feroviar este o aplicatie foarte utila pentru noi deoarece foarte usor se acceseaza si iti gaseste orele la care pleaca trenul pe o anumita ruta, facandu-te sa regreti ca pana acum ai folosit infofer.ro si nu ai descoperit aceasta aplicatie mai devreme. Se refera strict la trenurile din Romania si pentru a nu pierde trenul iti poti planifica din timp in aplicatie ora la care trebuie sa ajungi, poti vedea dinainte cat o sa te coste biletul si cel mai interesant este ca in timpul mersului poti afla cu ce viteza se deplaseaza trenul si locul unde va aflati.




Publicitatea-serviciu pentru afacerea on-line

Adancirea tot mai pronuntata in ultimele decenii a diviziunii muncii, cu scopul de a creste productivitatea si calitatea in economie a dus la aparitia de noi servicii, si implicit de noi specialisti capabili sa le presteze. Daca in cazul serviciilor prestate pentru populatie, de multe ori consumatorii prefera si reusesc sa se descurce singuri fara a suferi pierderi majore din aceasta cauza, cand vine vorba despre intreprinzatori, serviciile de buna calitate sunt adesea cruciale. O buna organizare a muncii, o planificare atenta a investitiilor sau o doza de know-how tehnologic, venite din afara, sub forma de serviciu prestat de catre un consultant de specialitate, poate aduce un nou suflu afacerii si o relansare in lupta cu concurenta.

Dinamica deosebita a afacerilor pe Internet amplifica nevoia unor interventii din exterior, pentru a putea tine pasul cu evolutia. Este si cazul publicitatii ce deserveste comertul electronic. Desigur ca exista si exceptii, atunci cand in cadrul firmei exista specialisti de profil, sau cand bugetul si dimensiunea afacerii nu permit inca o asemenea investitie. Majoritatea siturilor care doresc insa un loc fruntas in preferintele consumatorilor trebuie sa aiba si o strategie de publicitate online bine pusa la punct.

Avem la dispozitie unelte, spatiu virtual si prestatori de astfel de servicii. Cum alegem? In primul rand in functie de ceea ce-i lipseste afacerii noastre, tinand cont ca ea se desfasoara in mare parte pe Internet, daca analizam evolutia comertului electronic in ultimii ani.

Urmeaza apoi adevarata problema a multora dintre noi: banii. Cat ne costa sa facem din afacerea noastra una cunoscuta, cel putin in randul utilizatorilor Internet, un public deloc neglijabil. Potrivit unor studii s-a ajuns la concluzia ca din punct de vedere al costurilor este mai bine sa se utilizeze un site specializat pentru publicitate, decat un site de dimensiuni mari, insa trebuie avute in vedere urmatoarele amanunte: durata campaniei trebuie sa fie de 3-4 ori mai lunga, deci costul global creste, iar expunerea se face gradual, adica rezultatele se vad in perioade mai lungi de timp. De asemenea costul celor care opereaza campania este separat, ceea ce poate creste costul pe fiecare utilizator.