marți, 6 septembrie 2011

Vor mai exista mere fara Jobs?

Pe data de 24 August 2011 co-founder-ul și CEO-ul de la Apple Steve Jobs a anunțat demisia sa publică în favoarea Chief Operating Officer-lui Tim Cook. Vizionarul Steve Jobs a declarat la conferința globală a programatorilor Apple următoarele ”am zis ca dacă va veni aceea zi în care nu voi mai putea face față indatoririle și așteptărilor ca și CEO Apple voi fi primul care vă voi anunța, din nefericire aceea zi a venit”. Ca și un prim efect al demisie CEO-ului acțiunile Apple au scăzut în aceeași zi cu 5,13% ajungând la valoarea de 355,70 USD pe Nasdaq Stock Market.

Mr. Cook, a fost considerat principalul înlocuitor care să-i succeadă lui Steve, care era în concediu medical încă din Ianuarie. Tim Cook este veteran la Apple mergând pe al 13-lea an de carieră la companie, el se ocupa de operațiunile zilnice de aproape șapte ani datorită frecventelor concedii medicale ce Steve a fost nevoit să le ia. Acesta a fost diagnosticat în urmă cu șapte ani cu cancer la pancreas.

Anunțul făcut de acesta marchează sfărșitul uneia dintre cele mai longevive cariere din istoria business-iului american. Jobs a fost mai mult decât co-founder-ul Apple, acesta a jucat un rol central în ultimele decade în ceea ce privește modernizarea muzicii, filmelor, animațiilor și industia telefoanelor mobile.

John Sculley scria despre Jobs într-un email următoarele: ”Steve Jobs este omul magic al omenirii. Fără îndoială.”. Acesta a fost la cârma companiei Apple între anii 1983-1985, fiind recrutat ca și CEO de Jobs în 1983 și demis în 1985 după o luptă de putere.

D-l Steve Jobs este cunoscut și pentru stilul său ager și exigent de management, ceea ce a condus compania în mod necontenit în a fabrica produse după care consumatorii săi să iși dorească să le obțină.

Acest lucru l-a făcut să obțină o avere pe care spune el că nu era interesat să o obțină. Compania îl plătește pe Steve 1$ pe an. El mai are și acțiuni în valoarea de 2,1 mld USD, și este și cel mai mare acționar la Disney având acțiuni în valoare de 4,4 mld. USD. Compania Apple are o valoarea netă de piață în prezent de 8,3 mld USD.

Dacă va rămâne ceea ce a fost nu se știe însă un lucru este irefutabil, Steve Jobs a fost CEO-ul nr. 1 al Appple construind compania așa cum o știm astazi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu