marți, 6 septembrie 2011

Un şef din 25 este psihopat!

Din seria incredibil, dar adevarat face parte si concluzia unui recent studiu care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe multi angajati: un sef din 25 este psihopat.

Este un studiu efectuat in SUA, demn de toata increderea, coordonat de celebrul profesor de psihologie din New York, Paul Babiak, citat recent in Gurdian, care avertizeaza ca psihopatii pot, pe termen lung, sa-si ascunda boala printr-o atitudine care ai atrage pe cei din jur, dar ii si manipuleaza. Intr-un documentar realizat de BBC (Are you good or evil) (Sunte]i bun sau rau), profesorul Babiak subliniaza ca psihopatii nu sunt chiar asa cum credem noi ca ar fi. De fapt, putem trai alaturi si chiar putem fi casatoriti cu un psihopat peste 20 de ani fara sa stim ca, de fapt, este o persoana bolnava mintal, periculoasa si insensibila. Psihopatii sunt capabili sa provoace altor persoane suferinte majore cu sange rece. Profesorul Paul Babiak a descoperit ceea ce el numeste „psihopati care rusesc”. O explicatie: ceea ce cautam la sefii nostri poate fi foarte usor imitat de catre psihopati.

Paul Babik, impreuna cu Bob Hare de la Universitatea din Columbia britanica (Canada), expert in psihologie si psihopatie, au formulat un chestionar cu 111 puncte care permite descoperirea psihopatilor care reusesc sa nu se dea in vileag. Bob Hare estimeaza ca sub 1% dintre americani pot fi comparati cu psihopatii.

Atentie! Psihopatii, ce ocupa functii importante, nu sunt neaparat modele de performanta si eficienta. Dimpotriva, se pot cantona in functii inalte reusind sa mascheze esecul si slabiciunile, uzand de farmecul lor adresat superiorilor si subordonatilor. Mai mult, psihopatii capteaza prin talentul oratoric, farmec, manipulare, intimidare, adesea folosite pentru a abate atentia de la performantele lor lamentabile. Un psihopat este capabil sa stie ceea ce gandeste colegul lui, poate sa-i descifreze limbajul corpului, sa fie o persoane care stie sa-l asculte pe cel de langa el, dar nu poate sa simta ceea ce simte colegul lui, care sunt durerile lui, spune profesorul Babiak.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu