joi, 8 septembrie 2011

Freelanceri

Freelancer sau freelance, inseamna lucrator independent. Un freelancer este o persoana care indeplineste un serviciu online, fara a-si lua un angajament pe termen lung fata de angajator. Serviciul poate fi: web design, web development, logo/banner design, flash, seo, creare aplicatii software, data entry, traduceri, scriere articole, copywriting, creatie video plus multe, multe altele. De fapt, freelancerii sunt persoane liber profesioniste, care au talente diferite, sunt foarte pregatiti intr-un domeniu de activitate si adevarati profesionisti in nisa lor.
Ca freelancer, iti poti gasi de lucru prin intermediul unor site-uri de specialitate. Primul pas il reprezinta inregistrarea, cautarea un job potrivit si aplicarea pentru el. Cele mai pupulare site-uri unde se pot gasi de lucru sunt: Freelancer, vWorker, ScriptLance, GetACoder, eLance, iFreelance, LogoMyWay - concursuri de logo design la care se pot castiga bani frumosi. Ca freelancer este nevoie de cunostiinte medii de limba engleza si de un cont PayPal.
Acest tip de activitate are foarte multe avantaje cu toate ca se lucreaza pe baza de contract pentru diferite persoane si firme deoarece persoana respectiva isi poate realiza propriul program. Dupa ce este negociat un pret dar si un terment limita pentru a preda proiectul, freelancerul isi poate organiza munca cum doreste. Poate lucra oriunde fara a fii presat de nimeni. Freelanceri sunt cele mai independente persoane, chair mai independente decat cei care isi conduc propria afacere. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca freelancerul poate alege sa aibe concediu oricand doreste, ba poate lucra doar cateva luni pe an.
A fii freelancer permite interactionarea cu mai multe persoane si companii, acest lucru reprezentand un avantaj datorita experientei pe care o capata in urma acestora, iar activitatea pe care o desfasoara poate fii mereu alta, astfel va ocoli munca mecanica de zi cu zi.
Avand in vedere ca se lucreaza pe cont propriu, freelancerul isi alege singur preturile pentru care lucreaza, astfel fiecare isi fixeaza singur salariu. Un avantaj important este faptul ca dispare teama de fii concediat sau de pensionare, iar cel mai important este ca intotdeauna va exista perspectiva reala de crestere, deoarece cu cat se lucreaza mai mult si mai bine, cu atat freelancerul devine celebru si mai „scump”.
Ca in orice alt domeniu acest tip de job are si dezavantaje de exemplu companiile de obicei lucreaza cu freelanceri pe termen scurt. Pe termen lung, ideea de freelancer nu le sugereaza seriozitate. Ei prefera o companie care sa le livreze serviciile respective. In general o companie are o credibilitate mult mai mare decat un freelancer. Companiile vor prefera fie sa angajeze, fie sa lucreze cu colaboratori dedicati lor si nu freelanceri care lucreaza si cu concurenta.
Un alt dezavantaj este lipsa de suport sau de expertiza. De exemplu, atunci cand esti angajat, anumite sarcini pot fii preluate de un coleg sau poti fii ajutat daca resursele si cunostintele sunt puse in comun astfe lucrurile devin mai simple. Freelancerul nu beneficiaza de acest suport. Este greu poate chiar imposibil ca o singura persoana sa fie cu adevarat experta in toate, asfel ca, o companie va apela la o alta companie care-i poate livra la pachet intreaga gama de servicii. O alta situatie ar fii nevoia de un singur lucru, insa in acelasi timp, in orase diferite. Va fi greu pentru un freelancer sa se cloneze asfel ca, se va vedea in imposibilitatea de a da curs solicitarii clientului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu