joi, 8 septembrie 2011

Cum să obţii maximum de la casele de amanet

Perioada pe care faceţi contractul, condiţiile acestuia şi reputaţia firmei sunt câteva dintre aspectele la care trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru a nu vă păcăli.


Într-o perioadă în care mulţi oameni se plâng de lipsa banilor, casele de amanet pot reprezenta o soluţie în cazul în care aveţi nevoie de cash pentru o perioadă scurtă de timp. Trebuie însă să ţineţi cont de câteva lucruri, înainte de a alege această variantă.

Perioada creditului

Este bine să alegeţi această variantă dacă aveţi nevoie de bani pentru o perioadă scurtă. Dobânzile sunt destul de mari şi pot depăşi 1% pe zi. Asta înseamnă că, la 100 lei, puteţi plăti casei de amanet un comision de un leu în fiecare zi. Dacă doriţi să vă recuperaţi obiectul cu care aţi garantat, evident. Comisioanele scad cu cât suma pe care o împrumutaţi este mai mare."La o sumă de 100 de lei, de exemplu, comisionul este de maxim 2,5% pentru cinci zile. Pentru 1.000 lei comisioanele se reduc la jumătate", a afirmat Radu Marcel, administrator al casei de amanet Marc Gold din Iaşi. Comisioanele sunt în funcţie de suma împrumutată şi variază între 0,3% şi 1,2 % pe zi, potrivit lui Alexandru Herţa, administrator în cadrul casei de amanet Roamanet Servicii Financiare din Bucureşti.

Ultimul procent este pentru alte bunuri, în afară de bijuterii, iar comisionul se recalculează şi în funcţie de data de ridicare a obiectului. Perioada de aşteptare poate fi de 30 sau 60 de zile, depinde de politica companiei. Pentru o bijuterie de aur puteţi primi 80% din valoarea estimată, iar pentru electronice între 30 şi 50%.


Seriozitatea firmei

Este recomandabil să căutaţi cât mai multe informaţii despre o casă de amanet înainte de a apela la serviciile ei, în cazul în care nu mergeţi pe recomandările prietenilor. În principiu, este indicat să căutaţi recenzii ale persoanelor care au apelat la serviciile acestora şi date despre respectiva firmă pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Dacă firma este foarte nouă, are un singur punct de lucru şi nu ştie nimeni nimic despre ea atunci ar trebui să abordaţi cu maximă prudenţă această alternativă. Dacă o firmă este serioasă atunci va respecta întocmai contractul semnat cu dumneavoastră şi vă va oferi mai multe modalităţi prin care puteţi să plătiţi şi să vă recuperaţi obiectele, inclusiv plata în rate. La bijuterii, ca şi la celelalte obiecte, preţul este negociat cu firma de amanet.

VENITURI

De ce nu mai merg aşa bine afacerile

Afacerile caselor de amanet nu mai merg la fel de bine în acest an ca la începutul crizei. Motivele principale, în opinia administratorilor acestor entităţi, ar fi două. Primul este legat de faptul că majoritatea oamenilor şi-au amanetat deja o mare parte a bijuteriilor de aur anul trecut, când preţul metalului preţios a crescut substanţial.

"Numărul clienţilor a scăzut destul de mult în acest an, faţă de 2010, şi cred că aceasta se datorează faptului că oamenii nu mai au obiecte cât de cât noi şi de o valoare relativ mare pe care să le aducă la amanet. Cred că multă lume a vândut bijuteriile când preţul aurului a început să crească şi asta s-a întâmplat încă din 2010", a afirmat Alexandru Herţa, administratorul casei de amanet Roamanet.

Radu Marcel, administrator Marc Gold, care este în acest domeniu de activitate din 2003, atrage însă atenţia şi asupra altui aspect: creşterea substanţială a numărului de case de amanet din 2010 încoace. Pe măsură ce toţi mai mulţi oameni au apelat la aceste servicii, pe fondul crizei financiare, tot mai mulţi antreprenori au intrat în acest sector. Acum însă, piaţa începe să scadă, pentru că obiectele de valoare disponibile sunt tot mai rare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu