Blog-ul studentilor de la Masteratul de Relatii Economice Internationale, anul II, Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Universitatea TRANSILVANIA din Brasov - disciplina E-Business.
sâmbătă, 10 septembrie 2011
Vrei sa-ti cumperi masina noua? 5 modele care nu-si pierd valoarea in timp
Jurnalistii de la Daily Mail au facut un top al masinilor care nu-si pierd foarte repede valoarea in timp si care sunt cele mai indicate sa fie achizitionate, in conditiile in care criza financiara prin care trece intreaga lume nu ne mai permite sa schimbam masinile cu aceeasi frecventa ca in trecut.
In general, masinile isi pierd din valoare odata cu trecerea timpului, dar cat de mult si in cat de scurt timp depinde de model si de producator.
In colaborare cu un site auto, Daily Mail a facut un experiment si a verificat cinci modele de masini noi care si-au pierdut cel mai putin din valoare din septembrie 2010 si pana ain prezent.
Iar rezultatele arata ca cele mai bune masini sunt fabricate tot de producatorii germani.
Astfel, pe locul 1 se afla BMW Seria 3, o masina foarte cautata atat de catre oamenii de afaceri, cat si de familii si care costa anul trecut in jur de 30.000 de lire sterline, noua. Anul acesta, aceeasi masina, mai veche cu un an, se vinde cu aproximativ 25.400 de lire sterline, deci a pierdut doar 13% din valoare.
Locul al doilea este ocupat de fratele mai mare al modelului anterior, si anume BMW Seria 5. Cu un an in urma, masina putea fi achizitionata la pretul de 37.400 de lire sterline, iar acum valoreaza 31.800 de lire. Deci o scadere de aproximativ 15%.
Volkswagen Golf este cel de-al treilea model care isi pastreaza valoarea destul de mult in timp. Daca anul trecut un Golf nou se vindea cu 18.500 de lire sterline, un an mai tarziu acesta valoreaza cu 3.000 de lire mai putin. Deprecierea este undeva la 16,5%.
Audi A3 ocupa pozitia a patra, un model nou de anul trecut pierzandu-si 18% din valoare in 12 luni. Astfel, daca anul trecut un Audi A3 nou costa 22.500 de lire sterline, aceeasi masina costa astazi 18.500 lire sterline.
Clasamentul este incheiat tot de un model german, si anume Volkswagen Polo. Astfel, daca anul trecut masina costa 12.500 de lire sterline, acum ea costa aproximativ 10.000 de lire, ceea ce inseamna ca s-a depreciat in proportie de 19%.
joi, 8 septembrie 2011
Cum iti motivezi angajatii sa lucreze eficient. 7 stimulente care vor asigura succesul companiei
Cele trei metode prin care sefii isi pot arata recunostinta fata de subalterni sunt motivarea (aratandu-le aprecierea), respectul si putina simpatie, sustine Todd Patkin, autorul cartii "Finding Happiness: One Man's Quest to Beat Depression and Anxiety and Finally Let the Sunshine In", citat de Business Insider.
Odata motivati, angajatii simt ca fac parte din companie, iar loialitatea lor ii va incuraja sa devina reale modele pentru ceilalti colegi. Odata aplicata aceasta strategie, compania va deveni cunoscuta pentru cultura organizationala si modul in care managerii isi trateaza subalternii, starnind admiratii din exterior.
Iata cateva trucuri prin care va puteti motiva angajatii si stimula obiectivele, determinandu-i sa actioneze cu mai multa eficienta:
1. Faceti cunostinta personal cu angajatii
Se spune ca „prima impresie conteaza foarte mult”. Nimic mai adevarat, subliniaza editorii de la Business Insider. Prima impresie este esentiala pentru a ajuta salariatii si a le fixa rola si sarcinile in cadrul companiei. Asa ca, este foarte important ca managerii sa incerce sa faca legatura intre oamenii din interiorul firmei, sa-i puna sa interactioneze.
Totodata, angajatii vor simti intotdeauna ca li se acorda atentie atunci cand sefii ii intreaba despre interese, planuri, scopuri etc. Mai mult, vor ajunge sa-si simpatizeze coordonatorii si sa se simta legati de companie, de viziunea si comportamentul supraveghetorilor.
2. Asigurati-va ca angajatii sunt laudati si apreciati pentru ceea ce fac
Desi este vorba despre o sarcina nu foarte importanta, angajatii vor aprecia daca sefii sunt multumiti de sarcinile pe care le indeplinesc, de ceea ce fac, si le arata acest lucru. In caz contrar, risca sa faca aceste lucruri intr-o maniera robotica si nu vor pune prea mult suflet, neimplicandu-se total in realizarea produsului final.
Angajatilor le place sa se simta conectati si apreciati in cadrul unui grup. Le place sa stie ca ceilalti colegi se bazeaza pe sarcinile lor pentru a crea ceva minunat.
3. Oferiti-le senzatia ca fac parte din companie
Cu cat angajatii vor fi mai conectati in cadrul unei firme, cu atat mai mult vor munci si se vor implica in treburile pe care le au de indeplinit. Este important sa va implicati subalternii si nu numai in proiectele desfasurate, intrebandu-i ce parere au, cum ar vedea lucrurile dezvoltandu-se. In felul acesta, ei se vor simti responsabili in legatura cu viitorul organizational. Mai mult, li se va induce senzatia (si nu numai) ca iau hotarari importante legate de activitatea companiei si vor fi mult mai implicati in desfasurarea productiei.
4. Tratati-va angajatii in mod diferit
Este important sa va tratati salariatii in mod diferit, sustin psihologii. Nu este recomandabil sa va ridicati toti oamenii in slavi ori sa-i criticati pe toti pentru ceea ce fac. Fiecare vrea sa se simta unic, diferit de ceilalti. Tratandu-i diferit, ii va face sa se simta importanti, apreciati in cadrul firmei. Vor intelege ca ei ca entitate conteaza pentru sefi, nu intreaga echipa din care fac parte.
5. Concentrati-va pe punctele lor forte
Fiecare angajat are propriile lui puncte tari, abilitati, calitati, de care poate beneficia compania. Focusandu-va pe aptitudinile lor, si nu intr-atat pe punctele slabe (mai ales daca nu le afecteaza jobul), veti reusi sa castigati nu doar cunostinte, ci si forta de munca.
Este important sa le sugerati sa-si imbunatateasca abilitatile si sa-si foloseasca punctele tari pentru a fi de folos in cadrul firmei.
6. Sprijiniti-le initiativele de risc. Fiti alaturi de ei
O echipa are nevoie sa stie ca, in cazul in care face o greseala, nu vor fi pedepsiti aspru. De asemenea, ca o companie sa se dezvolte, managerii trebuie sa-si asume diverse riscuri. Iar angajatii care au initiative de proiecte ori diferite miscari investitionale, trebuie sprijiniti.
Cateva dintre cele mai mari inventii au rezultat din greseli, incercari, n-au fost planificate. In acelasi timp, angajatii trebuie sa stie ca pot risca fara sa fie condamnati in cazul in care lucrurile nu merg.
Fara sa fie constienti de acest lucru, angajatii se vor teme intotdeauna sa-si asume riscuri, crezand ca este mai bine sa ramana niste angajati mediocri, decat sa iasa in evidenta ca fiind cei care au reusind ceva dintr-o simpla greseala.
7. Lasati-va usa biroului deschisa
Daca va ascundeti in spatele unui birou inchis pentru intreaga zi, niciun angajat nu se va simti confortabil intr-atat incat sa vina sa discute cu voi, in cazul in care va avea nevoie de ceva ori va simti ca lucrurile nu sunt in ordine.
In plus, in acest fel creati o ierarhie vizibila intre colegi, aratand ca faceti diferenta intre sefi si executivi, lucru deloc favorabil pentru succesul companiei. Implicati-va in procesul comunicational, lasand mereu usa biroului deschisa si invitandu-i pe angajati sa va „viziteze” oricand doresc sa va spuna ceva.
Nu lasati sa fiti etichetat drept „omul negru care se ascunde in spatele usilor inchise”.
Cum să obţii maximum de la casele de amanet
Într-o perioadă în care mulţi oameni se plâng de lipsa banilor, casele de amanet pot reprezenta o soluţie în cazul în care aveţi nevoie de cash pentru o perioadă scurtă de timp. Trebuie însă să ţineţi cont de câteva lucruri, înainte de a alege această variantă.
Perioada creditului
Este bine să alegeţi această variantă dacă aveţi nevoie de bani pentru o perioadă scurtă. Dobânzile sunt destul de mari şi pot depăşi 1% pe zi. Asta înseamnă că, la 100 lei, puteţi plăti casei de amanet un comision de un leu în fiecare zi. Dacă doriţi să vă recuperaţi obiectul cu care aţi garantat, evident. Comisioanele scad cu cât suma pe care o împrumutaţi este mai mare."La o sumă de 100 de lei, de exemplu, comisionul este de maxim 2,5% pentru cinci zile. Pentru 1.000 lei comisioanele se reduc la jumătate", a afirmat Radu Marcel, administrator al casei de amanet Marc Gold din Iaşi. Comisioanele sunt în funcţie de suma împrumutată şi variază între 0,3% şi 1,2 % pe zi, potrivit lui Alexandru Herţa, administrator în cadrul casei de amanet Roamanet Servicii Financiare din Bucureşti.
Ultimul procent este pentru alte bunuri, în afară de bijuterii, iar comisionul se recalculează şi în funcţie de data de ridicare a obiectului. Perioada de aşteptare poate fi de 30 sau 60 de zile, depinde de politica companiei. Pentru o bijuterie de aur puteţi primi 80% din valoarea estimată, iar pentru electronice între 30 şi 50%.
Seriozitatea firmei
Este recomandabil să căutaţi cât mai multe informaţii despre o casă de amanet înainte de a apela la serviciile ei, în cazul în care nu mergeţi pe recomandările prietenilor. În principiu, este indicat să căutaţi recenzii ale persoanelor care au apelat la serviciile acestora şi date despre respectiva firmă pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Dacă firma este foarte nouă, are un singur punct de lucru şi nu ştie nimeni nimic despre ea atunci ar trebui să abordaţi cu maximă prudenţă această alternativă. Dacă o firmă este serioasă atunci va respecta întocmai contractul semnat cu dumneavoastră şi vă va oferi mai multe modalităţi prin care puteţi să plătiţi şi să vă recuperaţi obiectele, inclusiv plata în rate. La bijuterii, ca şi la celelalte obiecte, preţul este negociat cu firma de amanet.
VENITURI
De ce nu mai merg aşa bine afacerile
Afacerile caselor de amanet nu mai merg la fel de bine în acest an ca la începutul crizei. Motivele principale, în opinia administratorilor acestor entităţi, ar fi două. Primul este legat de faptul că majoritatea oamenilor şi-au amanetat deja o mare parte a bijuteriilor de aur anul trecut, când preţul metalului preţios a crescut substanţial.
"Numărul clienţilor a scăzut destul de mult în acest an, faţă de 2010, şi cred că aceasta se datorează faptului că oamenii nu mai au obiecte cât de cât noi şi de o valoare relativ mare pe care să le aducă la amanet. Cred că multă lume a vândut bijuteriile când preţul aurului a început să crească şi asta s-a întâmplat încă din 2010", a afirmat Alexandru Herţa, administratorul casei de amanet Roamanet.
Radu Marcel, administrator Marc Gold, care este în acest domeniu de activitate din 2003, atrage însă atenţia şi asupra altui aspect: creşterea substanţială a numărului de case de amanet din 2010 încoace. Pe măsură ce toţi mai mulţi oameni au apelat la aceste servicii, pe fondul crizei financiare, tot mai mulţi antreprenori au intrat în acest sector. Acum însă, piaţa începe să scadă, pentru că obiectele de valoare disponibile sunt tot mai rare.
Apple preț realist?
Un contemporan entertainer ar scrie în locul meu Apple! Apple! Nu mai pot cu Apple! Cu toate că în această privință sunt complet de acord cu acest anonim entertainer nici nu pot în subiectivismul meu pur să nu i-au în considerare că cel puțin 86 de milioane de oameni dețin cel puțin un produs marca Apple, că activele Apple însumând 76 de miliarde de dolari ar fi evitat haosul generat pe burse de lipsa de lichiditatea a Guvernului american acum câteva luni sau că Apple are o capitalizare de piață de aproximativ 300 de mld de dolari, aproape de nivelul capitalizării întregului sistem bancar european. De aici și chintesența problemei mele legată de acest gigant it, undeva adânc în conștiința mea de consumator ideal, poate motivată de cunoștințele economice sau fie doar de propriul bun simț, am vaga impresie că profiturile uriașe sunt realizate doar prin promovarea unei politici de preț cel puțin de lux dacă să nu spunem mai plastic ca fiind de-a dreptul dubioase. În ultimul raport financiar publicat, organizația Apple are o marjă netă de profit de 40,9 %, marja unei companii care în realitate nu produce nici măcar unul din dispozitivele pentru care la fiecare lansare se fac cozi interminabile. Toate produsele Apple se fabrică la multele unități de producție ale organizației Foxconn cu cel mai mic cost posibil. Oare acest cost mic de fabricație rezultă într-un preț mai mic pentru consumatorul final sau un profit mai mare pentru o anumită organizație care nu are nicio legătură cu pomicultura?
Apple MacBook Pro 17 | |
procesor | Intel® CoreTM i7 2.2GHz |
memorie ram | 4GB |
ecran | 17 LCD LED |
hard disk | 750GB 5400rpm |
placa video | AMD HD6750M 1GB |
multimedia | DVD RW |
comunicații | 802.11 n și bluetooth |
alimentare | Li-Polymer |
greutate | 3Kg |
garanție | 12 luni |
materiale folosite | aluminiu |
PREȚ | 11719 RON |
Dell XPS 17 | |
procesor | Intel® CoreTM i7 2.2GHz |
memorie ram | 8GB |
ecran | 17.3 LCD LED |
hard disk | 1TB 7200rpm |
placa video | Nvidia GT555M 3GB |
multimedia | Blu-Ray |
comunicații | 802.11 b/g/n și bluetooth |
alimentare | LI Ion 9 celule |
greutate | 3.53Kg |
garanție | 36 luni |
materiale folosite | aluminu adonizat și magneziu |
PREȚ | 6629 RON |
MSI GT780R-232NL | |
procesor | Intel® CoreTM i7 2GHz |
memorie ram | 8GB |
ecran | 17.3 LCD LED |
hard disk | 1.5TB |
placa video | Nvidia GTX560M 1.5GB |
multimedia | Blu-Ray |
comunicații | 802.11 b/g/n și bluetooth |
alimentare | LI Ion 9 celule |
greutate | 3.9Kg |
garanție | 24 luni |
materiale folosite | aluminiu adonizat negru și plastic |
PREȚ | 6829 RON |
HP EliteBook 8560p | |
procesor | Intel® CoreTM i7 2.7GHz |
memorie ram | 4GB |
ecran | 17 LCD LED |
hard disk | 128 SSD |
placa video | AMD HD6450M 1GB |
multimedia | DVD RW |
comunicații | 802.11 b/g/n și bluetooth |
alimentare | LI Ion 6 celule |
greutate | 2.85Kg |
garanție | 36 luni |
materiale folosite | plastic și aluminiu |
PREȚ | 6639 RON |