miercuri, 9 februarie 2011

ce mijloace de plata utilizam in afacerile electronice

Cărţi de credit sunt utilizate pentru a permite cumpărătorului să poată cumpăra imediat bunurile şi serviciile de care are nevoie. Prin utilizarea cărţilor de credit, riscul este transferat de la vânzător la instituţia financiară care a emis cartea de credit. Aceasta este cea mai folosită modalitate de plată.O altă metodă de plată foarte des întâlnită o constituie aşa numitele gift certificates.
Cecuri electronice (e-checks) constituie o metodă foarte utilizată în afacerilor electronice. Un consorţiu de bănci, FSTC – Financial Services Technology Consortium (www.fstc.org), a creat un model de cec electronic care este foarte asemănător cecurilor clasice, pe hârtie. Plătitorul foloseşte un procesor pentru a genera şi semna digital un cec electronic ce va fi transmis prin poştă electronică sau Web.
PayPal este o soluţie software pentru plăţile electronice (www.paypal.com). Tranzacţiile se desfăşoară între vânzător şi cumpărător, care trebuie sa-şi creeze un cont de utilizator PayPal. Există mai multe tipuri de conturi, iar plăţile se realizează prin mai multe metode.
CyberCash este un sistem care presupune instalarea la consumator a unui software care simulează portofelul, face criptarea mesajelor şi memorează tranzacţiile. CyberCash (www.CyberCash.com), este compania care a inventat conceptul de client software numit portofel. Portofelul software permite folosirea mai multor metode de plată: bani digitali, cărţi de credit sau cecuri. La instalarea software-ului, se generează o pereche: cheie publică – cheie privată. Cheia publică este transmisă CyberCash-ului, care o memorează într-o bază de date, alături de toate cheile publice ale vânzătorilor şi clienţilor.
SmartCard (cartela inteligenta) este înlocuitoarea portofelului obişnuit. conţinutul unui portofel tradiţional: acte, cărţi de credit, bani gheaţă, va fi înlocuit de una sau mai multe cartele inteligente. Din punct de vedere fizic, o cartelă inteligentă arată ca o carte de credit, cu unul sau mai multe microcircuite. O cartelă inteligentă poate păstra de 100 de ori mai multă informaţie decât o cartelă magnetică, fiind totodată mult mai sigură. Conectată la un terminal de citire-scriere, cartela inteligentă poate efectua funcţii complexe de luare a deciziilor sau proceduri de autentificare pentru a preveni frauda. Principalele beneficiile oferite de cartelele inteligente sunt: siguranţa, flexibilitate in aplicaţii, posibilitatea de validare off-line.

Un comentariu:

  1. desi sunt diverse mijloace de plata pentru a achita bunurile cumparate din magazinele oline, totusi clientii sunt destul de sceptici in a le folosi ei temanduse in special de fraudele care pot apararea in urma ultilizarii acestor mijloace

    RăspundețiȘtergere