Pentru acele ţări care au fost acceptate la negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană( România şi Ungaria), migrarea specialiştilor în reţele către ţările vestice se poate accelera. În ţările aflate în acest proces se pune mare accent pe perspectiva liberului transfer al forţei de muncă în cadrul Uniunii Europene extinse. Din punctul de vedere al domeniului reţelelor, acest fapt ar putea reprezenta o binecuvântare din mai multe puncte de vedere. Aceste ţări trebuie să-şi păstreze specialiştii, asigurându-le locuri de muncă şi perspective profesionale la nivelul ofertei potenţialilor angajatori occidentali. Pe de altă parte, în Europa occidentală oportunităţile de carieră şi salariile sunt într-o creştere vertiginoasă, încurajând specialiştii în reţele să îşi schimbe locul, ocupând poziţiile cele mai
favorabile.
Deşi cererea de specialişti în reţele nu este foarte acută în prezent, aceste ţări trebuie să se aştepte la o evoluţie asemănătoare cu cea din Europa occidentală. În mare măsură, în această zonă problema lipsei de specialişti va fi adresată de îndată ce ţările respective vor regrupa resursele IT alocate anterior.
Puţine dintre economiile în curs de dezvoltare vor beneficia de luxul oferit de această relaxare, deoarece conform surselor de specialitate, un an de afaceri pe Internet echivalează cu şapte ani de afaceri « normali ». Cu alte cuvinte, rata schimbărilor tehnologice va fi atât de accelerată, încât ţările care nu-şi iau toate măsurile de pe acum vor rămâne în urmă din ce în ce mai mult.
Este evident că economiile în curs de dezvoltare trebuie să aleagă între abordarea de noi oportunităţi deosebite şi căderea periculoasă într-o stare de inerţie. Dacă ţările investesc acum în formarea de specialişti în reţele necesari pentru a putea participa la economia digitală globală, ele vor fi capabile să se auto-promoveze în linia întâi. Se vor construi medii de reţea ce vor crea efectiv locuri de muncă şi vor atrage tinerii profesionişti în domeniul reţelelor, în măsura în care vor dezvolta şi un spirit antreprenorial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu