Cu toți știm că dragostea este considerată a fi o boală grea cu efecte de durată dar navitatea se dovedește a fi mult mai dureroasă. Cercetătorii din domeniul securității avertizează că înșelătoriile pe Facebook au început să crească simțitor cu ocazia Zilei Îndrăgostiților. Este un lucru bine știut faptul că majoritatea înșelătoriile cresc exponețial în preajma sarbătorilor, și nu numai pe site-urile de socializare ci și pe internet. Bineînțeles că Ziua Îndrăgostițiilor nu este diferită și cum ziua de 14 februarie se aproprie se așteaptă ca numărul atacurilor să crească. În esență înselătoriile se bazează pe mesaje de tip spam care conțin linkuri către site-uri care prin acesare infecteză utilizatorul cu programe de tip malware sau care îi cer utilizatorului o serie de date confidențiale inclusiv date de natură bancară.
O parte din înșelătoriile de pe Facebook sut urmate de următorul mesaj: "There is only one happiness in life, to love and be loved. Happy Valentines! [link]" or "My Valentine this 2011 is going to be [name] :) See yours now! [link]." Altă înșelătorie promite să îi ajute pe utilizatorii Facebook să scrie poezii de Ziua Îndrăgostiților: "Is there a girl/boy you really like? why not show her/him via Facebook! give her/him a Love Poem and a Love Heart straight to her/his wall! Get Started Here: [link],"
O altă parte din linkurile amintite mai sus redirecționează utilizatorii promovând aplicații false. Odată instalate aceste aplicații vor propaga mesaje de tip spam pe wall-ul utilizatorului. “Sophos a identificat aplicații false pe Facebook ce au nume precum Valentine’s Day sau Special Valentine care sunt vinovate pentru postarea unor astfel de mesaje, dar este posibil ca escrocii să fii creat alte aplicații ce conțin mesaje de dragoste”, avertizează Graham Cluley, consultant senior în tehnologie pentru Sophos.
Tot scopul acestor înșelătorii este acela de a convinge utilizatorii să participe la chestionare înșelătoare care îi păcălesc să se înscrie pentru rate premimum la serviciile mobile obținând astfel informații confidențiale ale utilizatorilor. Chiar și dacă aceste oferte, care câteodată vin de la companii legitime ce au ca domeniu de activitate marketingul, nu sunt malițioase prin natura lor, escrocii tot câștigă un comision de fiecare dată când utilizatorii le completează. Utilizatorii afectați de aceste înșelătorii ar trebui să se ducă la Account > Privacy Settings > Applications și să dea remove la aplicațiile respective. Ar trebui totodată să își curățe wall-ul de mesajele spam.
Dacă inspirație sau talentul lipsește recomandarea mea este să căutați inspirația pentru mesajele dumneavoastre către persoanele iubite într-un volum de poezii în loc de spam-urile de pe wall-ul dumneavoastră de Facebook.