miercuri, 12 octombrie 2011

Cum sa-ti promovezi afacerea pe Twitter

Evolutia retelelor sociale si cresterea acestora devin de neoprit si, chiar daca poate parea de necrezut, retelele sociale sunt profitabile. Daca te-ai gandit vreodata sa folosesti retelele sociale pentru succesul afacerii tale, mai ales pentru promovare, ai face o alegere potrivita.

Una dintre cele mai populare retele sociale este Twitter. A ajuns sa devina faimoasa datorita userilor la randul lor faimosi: vedetele de la Hollywood.

Twitter-ul este cel mai usor mod prin care poti sa postezi status-uri, imagini sau filmulete. Odata ce ajungi sa te obisnuiesti, vei descoperi cat de usor este sa te folosesti de aceasta retea.

Sa folosesti Twitter pentru a-ti promova afacerea sau serviciile oferite poate fi una dintre cele mai bune tehnici de marketing si vanzari pe care o poate pune in aplicare compania ta. Vei fi surprins sa descoperi cate compani mari si cunoscute, ca Pepsi sau MAC, folosesc Twitter pentru promovare.

Iata mai jos cateva sfaturi de baza pentru a folosi eficient Twitter pentru afacerea ta:

1. Tot ce ai de facut este sa te inscrii gratuit si sa iti creezi un cont. Nu este ca Facebook, unde userii sunt nevoiti sa iti dea permisiunea pentru a-ti deveni prieteni. Aici oricine poate sa devina un profil care iti urmareste activitatea (asta in cazul in care nu setezi contul pe privat).

2. Pentru inceput, trebuie sa-ti construiesti o retea urmarind persoane despre care crezi ca ar putea fi interesate de ceea ce oferi tu.

3. Urmatorul pas este sa postezi informatii despre cele mai noi produse ale tale sau despre serviciile pe care le oferi. Incearca sa faci orice poti, astfel incat sa ti "se duca vorba".

4. Odata ce oamenii au inceput sa iti urmareasca profilul, va fi mai usor sa le faci cunoscute produsele sau serviciile tale despre care pot posta si ei la randul lor.

5. Un lucru important la Twitter este ca poti foarte usor sa monitorizezi profilele care te urmaresc si sa afli ce cred ei despre ceea ce ai postat. Fa in asa fel incat posturile tale sa fie interesante si sa atraga atentia cititorilor.

Poti avea, intr-un timp foarte scurt, o multime de "prieteni" care iti urmaresc activitatea fara a mai pierde timp pretios pentru a accepta acest lucru. Inutil sa mai amintesc ca o astfel de libertate devine cel mai usor mod de a te face cunoscut, de a promova orice iti doresti despre afacerea ta si de a beneficia de pe urma acestei popularitati.

Cum să îţi faci magazin online pe Facebook

ShopMania, cel mai important portal de comparaţii de preţuri din România, anunţă lansarea, în premieră pe piaţa locală, a aplicaţiei destinate creării de magazine online pe Facebook – Social Cart.

Aplicaţia este gratuită şi le permite tuturor deţinătorilor de magazine online să îşi creeze o platformă dedicată de vânzare pe Facebook şi să o integreze pe paginile proprii din cadrul reţelei de socializare.

„Am construit Social Cart din dorinţa de a pune la dispoziţia magazinelor online un nou canal de vânzare, într-unul dintre cele mai importante medii sociale ale momentului. Aplicaţia oferă posibilitatea de a valorifica în mod direct potenţialul comunităţii de fani create în jurul unui magazin online sau al unui brand. Prin intermediul magazinului online de pe Facebook, utilizatorii retelei de socializare pot iniţia procesul de cumpărare în cadrul magazinului online direct din interiorul Facebook”, declară Arthur Rădulescu, director general Asesoft Net.

Instalarea aplicaţiei ShopMania Social Cart pe paginile Facebook are loc în câteva minute, iar generarea propriu-zisă a magazinului online pe Facebook se realizează prin intermediul contului ShopMania şi al unui fişier de produse aparţinând magazinului online. Gestionarea magazinului online de pe Facebook nu implică niciun efort suplimentar, deoarece toate informaţiile prezente în catalogul de produse al magazinului sunt actualizate automat şi pe Facebook.

„Odată cu dezvoltarea acestei aplicaţii, am vizat exploatarea imensului potenţial al platformelor de socializare în favoarea comerţului online. Un utilizator Facebook interesat de un produs promovat în cadrul platformei trebuia până acum să parcurgă o serie de paşi intermediari pentru a ajunge la achiziţia articolului respectiv. Aplicaţia ShopMania elimină toate aceste acţiuni adiţionale pe care utilizatorul Facebook trebuie să le realizeze, efectele fiind creşterea eficienţei campaniilor de marketing şi, bineînţeles, conversia mult mai rapidă a fanilor în clienţi efectivi ai magazinului online”, adaugă Arthur Rădulescu.

Magazinele create pe Facebook cu ajutorul aplicaţiei Social Cart integrează, de asemenea, plugin-urile specifice platformei Facebook, precum cele de Share şi Like, dar şi opţiunea de diseminare a informaţiei către platforma Twitter, cu scopul de a susţine magazinele online în creşterea gradului de vizibilitate a produselor din ofertă.

Alături de widget-ul Mini Shop, destinat creării şi plasării de extensii ale magazinelor online pe orice alt website sau blog, aplicaţia ShopMania Social Cart urmăreşte valorificarea efectelor de sinergie ce se creează prin interconectarea comerţului online cu mediile sociale.

Pagina de prezentare a aplicaţiei ShopMania Social Cart poate fi accesată la adresa: http://cp.shopmania.ro/facebook/partner.

Twitter si impactul asupra mediului de afaceri

In ultima perioada companiile se bazeaza foarte mult, in cadrul strategiilor de promovare si de marketing, pe impactul fabulos care il au retelele de socializare. Numarul de tweet-uri si de „Like”-uri stranse de site-ul unei firme pot duce la cresterea pozitionarii acestuia in motoarele de cautare.

Chiar daca Facebook primeaza cand te gandesti la retete de socializare, vom incerca sa prezentam in acest articol avantajele utilizarii unei alte retele de socializare: Twitter. Luand in considerare numarul limitat de caractere, 140, care il pune la dispozitie, multe persoane care lucreaza in industria de profil au fost si sunt in continuare sceptice de impactul pe care l-ar putea avea in campania de marketing. Insa, Twitter reprezinta o modalitate buna de extindere si va permite sa interactioanti cu utilizatorii din intreaga lume prin trimiterea a 3 tipuri de mesaje:

- Mesaj scurt adresat unei grup de persoane in scop publicitar;

- Mesaj scurt adresat unei persoane specifice in scop publicitar;

- Mesaj scurt privat adresat unei anumite persoane.


Pe scurt Twitter reprezinta un instrument prin care se incearca creea unor relatii cu potentialii clienti, mentinerea si cultivarea acestora. Tinand cont de aceasta afirmatie, puteti utiliza aceasta retea de socializare pentru a:

- Dezvolta si promova brand-ul;

- Interactiona cu clientii dvs;

- Monitoriza discutiile utilizatorilor care au legatura cu compania si brand-ul dvs;

- Promova evenimente viitoare;

- Promova continut creat de dvs.(postarile in blog, articole in site, seminarii online, etc);

- Dezvolta relatii directe cu jurnalisti sau bloggeri pentru o mai buna promovare online.


Va intrebati ce tweet-uri puteti trimite?

- Impartasiti cu clientii dvs utimile nouatati din firma;

- Postati un link catre un blog sau articol interesant care are legatura cu domeniul de activitate si chiar catre un videoclip de pe Youtube;

- Postati detalii catre evenimentul pe care il veti organiza sau la care sunteti invitati sa participati;

- Promovati-va continutul din site/blog;

- Interactionati cu alte persoane trimitand un mesaj utilizand semnul „@”;

- Raspundeti cand o persoana comenteaza la ceea ce ati postat.


Utilizati Twitter in campaniile de marketing

1. Cu ajutorul acestuie retele de socializare incercati sa atrageti cat mai multi vizitatori catre site-ul dvs. Postati link-uri catre site-ul dvs. si daca continutul pe care il prezentati este cat mai atractiv, veti observa ca si alti utilizatori Twitter pot utiliza link-urile dvs ca si recomandare catre prietenii lor.

2. Cum am prezentat si mai sus, puteti posta si promova evenimentele pe Twitter si veti descoperi ca este modalitate excelenta de interactiona cu persoanele care sunt cu adevarat interesate de produsele si serviciile oferite. Nu uitati sa postati o recenzie pe blog despre modul in care s-a desfasurat evenimentul respectiv si impartasiti utilizatorilor link-ul catre pagina respectiva.

3. Oamenii care sunt pasionati sa descopere lucruri interesante pe internet, vor fi cei mai fericiti daca veti prezenta link-uril catre noile module pe care le-ati dezvoltat in cadrul site-ului. Urmariti sa fie cate mai interactive si usor de utilizat, avand ca finalitate un clasament sau interpretarea unor date.

4. Urmariti sa va construiti o reputatie cat mai buna in domeniul de activitate prin trimiterea de mesaje care au legatura cu articole de specilitate, sfaturi utile sau detalii in legatura cu noutatile pe care le pregatiti in viitor pentru clienti. Adaugati link catre site-ul dvs. sau catre cele de specialitate.

In prezent, utilizatorii sunt cei mai mari consumatori de informatie si media si isi aleg singuri modalitatea prin care sa intre in contact cu acestea. Marketingul se bazeaza mult pe interactiunea de pe bloguri, publicarea de continut cat mai folositor, optimizarea site-urilor pentru a fi cat mai usor de gasit in cautari si nu in ultimul rand, mediile si retelele de socializare.

Promovarea personala: 5 metode să-ţi creşti şansele de angajare prin social media

CV-ul tradiţional nu mai este suficient atunci când vrei să te angajezi, spun recrutorii. În epoca reţelelor de socializare, angajatorii îţi urmăresc profilul online, pe LinkedIn, Facebook sau Twitter.

Prezenţa activă în social media îţi creşte şansele de angajare în firme de prestigiu

Este esenţial să-ţi creezi un profil online care să te reprezinte, spun recrutorii, astfel încât căutarea pe Google a numelui tău să atragă cel puţin 2-3 pagini care să te avantajeze.

"În condiţiile în care competiţia pe joburi este în creştere, trebuie să-ţi construieşti o prezenţă online care să te asigure că angajatorii te-au remarcat în modul dorit", spune specialistul în resurse umane Lance Concannon.

1. Actualizează-ţi CV-ul online din LinkedIn. Tot mai mulţi angajatori tind să facă un research online cu privire la candidaţii selectaţi. Este preferabil să ai un CV actualizat, să postezi fotografii business şi să-ţi adaptezi status-ul în funcţie de mesajul pe care vrei să-l transmiţi.

2. Intră în grupurile de pe Facebook şi LinkedIn alcătuite din profesionişti care activează în domeniul tău. LinkedIn este un instrument eficient pentru a-ţi consolida o reţea profesională care să-i impresioneze pe recrutori. Uneori şi pagina de Facebook îi poate lămuri pe angajatori cu privire la calitatea relaţiilor tale profesionale.

3. Contactează-i pe LinkedIn pe recrutorii preferaţi. Reţeaua de contacte profesionale îţi permite să te "împrieteneşti" online cu recrutorii firmelor care te interesează. Trebuie să cauţi care dintre relaţiile tale te-ar putea introduce în grupul dorit. Îi poţi atrage pe recrutori prin discutarea celor mai noi trenduri din industrie.

4. Comentează pe blog subiectele fierbinţi din industria ta. Este o metodă extrem de eficientă să-ţi creşti vizibilitatea aceea de a-ţi crea un blog profesional. Poţi astfel să te poziţionezi ca expert într-un anumit domeniu şi să arăţi că eşti la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul tău.

5. Fă trimiteri din industrie pe Twitter. Dacă nu te simţi confortabil cu postarea regulată de texte pe blog, poţi să te rezumi la mesaje scurte trimise pe Twitter. Poţi trimite link-uri pe care le consideri relevante pentru domeniul tău, însoţite de scurte comentarii. Dacă scrii pe blog, poţi să-ţi faci remarcate articolele prin Twitter.

Toate acestea sunt metode de a-ţi consolida brandul personal. Este cea mai sigură cale de a-ţi crea noi oportunităţi de angajare, spun specialiştii HR.

Promovarea pe Twitter devine din ce în ce mai atrăgătoare

Veniturile din publicitate se vor tripla, ajungând la 150 milioane dolari, anul acesta
Compania trebuie să îşi mărească numărul de utilizatori şi să demonstreze că promovarea pe paginile sale este eficientă




Anul acesta, veniturile din publicitate ale Twitter se vor tripla, ajungând la 150 milioane dolari, în contextul în care din ce în ce mai multe companii folosesc site-ul de socializare pentru a trimite mesaje de marketing, potrivit companiei de cercetare EMarketer Inc, informează Bloomberg.



Vânzările de publicitate ale Twitter, care a introdus programul de publicitate în aprilie anul trecut, ar putea atinge 250 milioane de dolari, în 2012, a afirmat Debra Aho Williamson, analist la EMarketer, care a lansat săptămâna trecută primul raport multianual despre reţelele de socializate. Printre companiile care se promovează pe Twitter se numără Nissan Motor, Hewlett-Packard şi Starbucks.




Peste 175 milioane de useri




Twitter, care are, la nivel global, peste 175 milioane de useri, concurează cu companii foarte mari, precum Google şi Facebook.



Compania trebuie să îşi mărească numărul de utilizatori şi să demonstreze, în acelaşi timp, că postările pe paginile sale sunt eficiente, a explicat Debra Aho Williamson.
Un studiu din luna decembrie al Pew Research Center spunea că doar 8% din internauţii din Statele Unite utilizează Twitter, a continuat aceasta.



"Compania atrage, cu siguranţă, agenţiile de publicitate", a mai spus analistul, adăugând că diferenţa este reprezentată de modul în care Twitter poate demonstra acestor agenţii că promovarea are rezultate. "Cred că 2011 va fi anul în care vom afla mai multe detalii", a mai spus Debra Aho Williamson.



Twitter, companie fondată în 2006, a anunţat luna trecută că valorează 3,7 miliarde dolari, după ce a primit o finanţare de 200 de milioane de dolari de la firma Kleiner Perkins Caufield & Byers. Compania avea o valoare de 1 miliard de euro, în septembrie 2009, potrivit declaraţiilor, de atunci, ale unei persoane familiare cu situaţia.



Twitter a refuzat să ofere informaţii despre vânzările sale de publicitate.





Ritmul de creştere, asemănător cu cel al Facebook




Ritmul de creştere a veniturilor din publicitate seamănă cu cel al Facebook, a spus Debra Aho Williamson. Facebook, companie înfiinţată în anul 2004, a avut vânzări de publicitate de aproximativ 150 milioane dolari în 2007, iar în anul 2008 şi-a consolidat activităţile de vânzări de publicitate, a explicat aceasta. EMarketer estimează că Facebook a avut în 2010 venituri din publicitate de 1.86 miliarde dolari. Să fii concurentul Facebook nu este uşor, mai ales că liderul reţelelor de socializare are peste 500 de milioane de utilizatori şi foloseşte caracteristicile care sunt disponibile pe Twitter.

Promovarea trendurilor




Pentru a impulsiona vânzările, Twitter va lansa, probabil, un serviciu de vânzări, de tipul "a do-it-yourself", care nu necesită contract cu agenţi de vânzări şi care este similar cu cel al Google şi Facebook, a mai afirmat Debra Aho Williamson. Aceasta a mai explicat că serviciul facilitează promovarea produselor în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii.
"Expansiunea la nivel global va oferi Twitter un avans al vânzărilor, în următorii ani", a continuat analistul. Cea mai vizibilă ofertă de publicitate a Twitter este cea de "promovare a tendinţelor", prin care agenţiile de publicitate plătesc pentru a plasa o listă cu aşa-numite trenduri de discuţii, sau a celor care sunt populare la un moment dat pe Twitter.
De asemenea, compania permite agenţilor de publicitate să se promoveze în rândul utilizatorilor.



Site-urile “cârlig” în promovare

Site-urile “cârlig” atrag diverşi utilizatori deoarece oferă ceea ce ei doresc, de obicei informaţii. Teoretic, toate site-uril oferă informaţii, dar cele “cârlig” sunt destinate special să “agaţe” utilizatorii.

Exemplu: Presupunem că dorim să vindem o carte referitoare la promovarea unei afaceri pe internet. În acest caz, vom crea un site care să ofere informaţii despre marketing, publicitate, management, etc., care va fi actualizat o dată pe săptămână şi revăzut o dată la şase luni. Acest site cu siguranţă va atrage vizitatori bine determinaţi. În cadrul acestei pagini, vom aminti despre cartea noastră şi vom insera un banner care are legătura cu site-ul în care se vinde efectiv cartea.

Un avantaj major al acestei metode de comunicare îl reprezintă faptul că putem promova afacerea noastră în mai multe locuri. Grupurile de ştiri selectate de noi nu ne lasă să facem publicitate unui produs întotdeauna, dar primesc cu mare satisfacţie apariţia unui nou site care tratează tema lor!

Site-ului “cârlig” i se poate face mai uşor publicitate în reviste, ziare, rapoarte on-line. Întotdeauna sursele de informaţii oferite gratis pe Web vor atrage vizitatori! Aceste site-uri nu reprezintă decât lansarea spre site-ul dorit. Totuşi, informaţiile oferite în site-ul “cârlig” trebuie să fie reale şi folositoare, dar nu complete…cine doreşte totul va trebui să achiziţioneze cartea noastră.

Odată obţinut acest trafic către site-ul “cârlig”, i se pot găsi şi alte întrebuinţări.

Un site “cârlig” comun îl reprezintă listele de legături care îi ajută pe utilizatori să obţină informaţii pe o anumită temă dintr-un singur loc. Pentru a realiza acest tip de site, toată munca noastră constă în cercetare, iar utilizatorii vor beneficia de realizările noastre.

Se recomandă să se folosească cât mai mult site-uri “cârlig” de diverse tipuri şi teme: “Cele mai recente cărţi despre publicitate”, “Marketing online”, “Cum investim profitabil”, “Cum găsim un loc de muncă”, “Cele mai interesante site-uri despre marketing”, “Cum putem câştiga bani”, etc.

Site-ul “cârlig” ideal este: căutat, interesant, impresionant, relevant, şi actualizat.

Scopul acestui site este de a atrage vizitatori ce sunt în căutare de informaţii – deci vom crea unul care se adresează aceluiaşi segment ca al nostru. Conţinutul, pe lângă faptul că are informaţiile cele mai cerute, trebuie realizat într-un mod cât mai atrăgător şi interesant. Utilizatorii vor judeca afacerea noastră mai întâi după designul site-ului, deci realizarea lui trebuie să fie profesionistă – este necesar a fi găsit acel lucru care este unic, care nu se mai găseşte pe alte site-uri: o declaraţie a unei somităţi, o fotografie inedită, un serviciu nou, etc. De asemenea, conţinutul trebuie să fie folositor cititorilor pentru a reveni. Site-ul “cârlig” este necesar a fi actualizat pentru că utilizatorii poate nu vizitează site-ul nostru de prima dată – ei au nevoie de motive ca să revină în site-ul “cârlig”. Revenind, există mai multe şanse de a vizita site-ul nostru.

Pentru a revizui mereu site-ul, se recomandă:

· schimbarea formatării în funcţie de trend;

· adăugarea de noi informaţii;

· adăugarea de noi elemente sau facilităţi;

· îmbunătăţirea designului;

· folosirea de noi componente.

Utilizatorii caută informaţii de ultimă oră, deci vor aprecia efortul care este depus pentru ei dacă datele furnizate se schimbă lunar sau chiar săptămânal. Efortul nostru va fi recompensat cu fidelitatea lor. Mai mult decât atât, le putem soloicita adresa de e-mail pentru a le trimite un newsletter periodic. Cu aceste e-mail-uri putem alcătui o puternică bază de date şi lansa o campanie de marketing direct.

Promovarea articolelor în reţelele sociale

Să scrii un articol pe blog poate fi o activitate facilă, mai ales când ai înţeles exact DE CE ţi-ai făcut un blog, îţi intră în reflex şi ţi-e la îndemână să abordezi cam orice subiect din sfera ta de interes. În materie de promovare, însă, avem ceva probleme, din ce am văzut eu până acum, pentru că reţelele sociale au apărut relativ recent în peisaj, fiecare dintre ele având caracteristici diferite şi necesitând strategii diferite de abordare, iar optimizarea pentru motoarele de căutare nu e la îndemâna oricui.

În acest scop, al unei promovări mai eficiente a articolelor de pe bloguri, voi explica în rândurile ce urmează câteva dintre practicile ce dau rezultate bune pentru mine. Vorbim despre Facebook şi Twitter.

Promovarea articolelor pe Facebook


Ca să începem cu începutul, înainte de orice alt sfat, trebuie să înţelegi foarte bine ce vrei tu de la Facebook, sau altfel spus, defineşte-ţi motivele pentru care foloseşti această platformă de socializare. Dacă vrei doar să ţii legătura cu prietenii, sau colegii de facultate şi nu accepţi cererile de prietenie din partea necunoscuţilor, atunci nu are sens să citeşti acest paragraf. Promovarea eficientă pe Facebook are ca miză creşterea comunităţii şi a influenţei tale în rândul celor care nu te cunosc încă şi care îşi doresc să te cunoască, pentru că te-au adăugat în lista lor de prieteni.

Dacă ai clarificat acest aspect, următorul pas e să te pui în locul unei persoane care tocmai te-a adăugat în lista de prieteni, deşi nu te cunoaşte personal şi să înţelegi ce-şi doreşte de la tine, păstrând în vedere că pe internet oamenii îşi permit să fie mult mai critici decât în viaţa reală, pentru că se simt protejaţi de anonimat.

Concret, din experienţele mele de până acum şi din articolele citite pe tema asta, pe Facebook e recomandat să faci un fel de follow-up al acţiunilor tale (am făcut…, am scris despre…, am fost la…), să te joci cu frazele, să fii emoţional când e cazul, să transmiţi un mesaj clar şi, în nici un caz să arunci linkul acolo, neînsoţit de o explicaţie sau părere personală. Cum spuneam şi mai sus, oamenii care nu te cunosc vor să-ţi afle părerile, au nevoie să te valideze, mai mult decât să afle că ştii să postezi linkuri pe Wall, deci vor aprecia provocarea ta la dialog, chiar dacă reacţiile nu vor fi întotdeauna pozitive. Relaţia cu urmăritorii de pe Facebook se construieşte în timp şi se întreţine greu, deci nu te aştepta la reacţii imediate şi încearcă să înţelegi că orice nouă treaptă înseamnă aşteptări mai mari.

Un alt aspect important este reciprocitatea. În orice reţea socială, o activitate completă presupune să fii un bun emiţător şi un bun receptor al informaţiei. Comentează, apasă butonul de Like, răspunde comentariilor, participă la dezbateri de grup, confirmă evenimentele la care intenţionezi să mergi.

Promovarea articolelor pe Twitter



Spre deosebire de Facebook, unde oamenii îşi doresc să afle mai multe despre tine, despre părerile şi viziunea ta, în cât mai multe cuvinte, Twitter are limitarea de 140 de caractere per mesaj, deci se schimbă strategia de abordare şi aşteptările urmăritorilor. În acelaşi timp, Twitter e perceput ca un tool de live coverage pentru activităţile tale (fac…, scriu despre…, sunt la…) şi ca un loc unde poţi primi răspunsuri rapide la o întrebare din orice domeniu. Un fel de dispecerat al oamenilor din online, dacă vrei :)

De aici putem dezvolta, bineînţeles şi ajungem la concluzia că pe Twitter e mai indicat să pui o întrebare despre subiectul abordat în articolul tău, alături de linkul articolului. Utilizatorii de Twitter sunt mult mai receptivi la întrebări, pentru că platforma în sine îi educă în această direcţie. Ai grijă, însă, să nu te adresezi urmăritorilor tăi de parcă ai fi în faţa grupei mari de la grădiniţă. Tonul de superioritate şi întrebările fără sens nu beneficiază de aprecierea comunităţii şi, cu atât mai puţin de reacţii. Mai mult de atât, va fi greu să fii luat în serios după ce dai dovadă de superficialitate, am simţit asta pe pielea mea.

E în regulă să trimiţi de două ori acelaşi link pe Twitter, dar nu încerca să-ţi resuscitezi articolele care nu au prins la cititori din prima încercare. În schimb, poţi promova din nou articolele unde se nasc discuţii frumoase în comentarii, menţionând că ai vrea să afli şi alte păreri.

Tot la capitolul Twitter aş mai spune că e bine să fii generos cu urmăritorii tăi, să le oferi linkuri din care au ceva de învăţat, să te implici în discuţii, să oferi soluţii la întrebările din sfera ta de interes şi să nu fii intruziv. Foloseşte mai des mesajele directe pentru a mulţumi cuiva, sau pentru a transmite un gând bun. Împrieteneşte-te cu utilizatorii de Twitter şi fii natural în discuţii.

“Regulile de aur” pentru promovarea pe Facebook si Twitter

Multe companii au inceput propria lor campanie de marketing pe retelele sociale. Si-au creat o pagina de Facebook sau Twitter ….si cam atat. Problema este ca majoritatea nu stiu cum sa administreze cu succes aceste conturi pentru a avea niste beneficii pe termen lung. Agentia de branding Limonade a realizat o lista cu 10 reguli de baza pentru comunicarea corporate pe retelele de socializare.

1. Actualizare! Regula asta nici nu ar trebui sa fie pe lista, dar multi uita cat este de important sa-ti actualizezi contul zilnic. Daca nu faci asta, atunci cand clientii intra pe pagina si o vad inactiva, cel mai sigur, se vor indrepta catre concurenta.

2. Nu vinde direct! Nu trebuie sa „tipi” la consumatori spunandu-le sa cumpere produsul/ serviciul tau. Social media este menita sa te conecteze cu potentialii clienti, sa va cunoasteti, nu sa vinzi.

3. Comunica cu publicul. Daca nu simti ca este necesar sa le raspunzi la comentarii sau la intrebari, daca nu te implici in conversatiile de pe pagina ta, atunci social media nu este pentru tine.

4. Alege cu intelepciune. Ce spui va ramane pe vecie inregistra pe internet. Alege cu atentie mesajele pe care le scrii pe pagina ta, ca si cum ar fi pentru cel mai prestigios ziar.

5. Nu raspunde prietenilor furiosi. Unii pot avea doar o zi proasta. Nu indeparta nici un comentariu negativ. In schimb, ignora daca este doar un singur comentariu sau gaseste solutii pentru a rezolva „problema” daca sunt mai multi care au ceva de reprosat.

6. Fa legaturi cu altii. Daca ai gasit ceva interesant (si relevant) pe web, impartaseste asta pe pagina ta de Facebook sau Twitter . Doar asigurate inainte de a posta ca informatia este relevanta pentru afacerea ta.

7. Impartaseste! Nu iti fie frica sa arati potentialilor clienti ca firma e compusa din oameni. Poti posta poze de la teambuilding-uri sau chiar de la birou. Astfel esti mai aproape de omul- client.

8. Fa-ti o strategie. Daca faci ceva o data pe saptamana, in aceeasi zi in fiecare saptamana, prietenii tai se vor obisnui cu asta si vor reveni pe pagina stiind exact ce „cauta”. De exemplu, daca esti magazin online si in fiecare luni postezi colectii cu accesorii, userii vor sti pentru ce sa revina pe pagina ta.

9. Fa trimitere pe site-ul tau. Daca ai scris un articol nou si interesant, sau ai lansat un produs / serviciu nou, este normal sa-ti informezi fanii. In schimb nu uita ca nu asta este singurul scop al paginilor de pe retelele sociale.

10. Fa-ti cunoscute paginile! Daca ai cont pe Facebook, Twitter, YouTube spune tuturor. Pune pe site, pe cartile de vizita sau in magazin insemnele retelelor unde puteti sa pastrati mai usor legatura. Daca sunt adeptii business-ului tau, vor fi incantati sa-ti dea un „like” .

Blog sau Twitter?

Blog sau Twitter?


Promovarea pe bloguri vine cu anumite avantaje fata de promovarea online clasica, care include bannere afisate pe diferite site-uri. Eficienta blogurilor se manifesta in special in campaniile de brand awareness.

Un post bine scris starneste controverse, trezeste entuziasmul, creeaza un buzz benefic oricarei companii care doreste sa-si construiasca sau consolideze brandul”, spune Dragos Manac.

Astfel, o campanie pe bloguri bine realizata ajunge sa fie mentionata in multe cazuri pe mult mai multe bloguri decat pe cele direct implicate in strategia de promovare.

Blogurile strang in jurul lor o comunitate activa, care poate fi implicata in campanii pentru a genera feedback, pentru a contribui la construirea efectiva a campaniei sau pentru a vorbi despre ea mai departe”, spune si Ionut Oprea.

Care tip de campanie se dovedeste mai eficienta - pe blog sau pe Twitter? Specialistii din mediul online spun ca rezultatele eficiente depind de durata de raspuns asteptata.

Daca faci campanie pentru un eveniment care are loc maine, folosesti Twitter. Daca esti interesat sa promovezi ceva pe termen lung, alegi blogul”, considera Bobby Voicu.

In cazul blogurilor, de fiecare data trebuie gasita o modalitate prin care implicarea comunitatilor “sa fie una naturala, nu fortata, si care sa se integreze cat mai bine cu motivele pentru care acestia intra, citesc, si comenteaza pe bloguri”, spune Oprea.

Consultantii spun ca nu doar criza si, implicit, lipsa banilor, le determina pe companii sa apeleze la promovarea pe bloguri sau Twitter.

Un element hotarator este eficienta”, spune Bobby Voicu, adaugand ca nu exista un anumit tip de companie pentru care sa fie indicata promovarea online.

Orice firma, indiferent ce produse si servicii ofera, se poate promova online, atata timp cat audienta sa este acolo”, adauga el.

Promovarea pe Twitter

In urma cu doua saptamani, restaurantul Le Gourmand din Bucuresti a inceput sa se promoveze in mediul online. Localul nu desfasoara in prezent nicio campanie traditionala de publicitate si a ales o varianta neconventionala - crearea unui cont dedicat pe Twitter, pentru a interactiona cu potentialii clienti.

Reprezentantii restaurantului spun ca s-au gandit ca ar fi inedit sa se alature curentului actual generat de Twitter, pentru a atrage si alt tip de clienti, dorind sa se pozitioneze ca “expertul roman pe Twitter” in domeniul culinar.

Cei de la Le Gourmand spun ca doresc sa obtina vizibilitate prin aceasta campanie, dar publicul tinta pe care il vizeaza nu este format doar din persoanele active pe Twitter.

S-a dorit atragerea de clienti cheie de pe Twitter, lucru care incepe sa se intample, insa miza noastra principala este pozitionarea Le Gourmand ca restaurant pentru evenimente de business, dar si pentru catering la sediul clientilor”, spun reprezentantii restaurantului.

Avantaje si dezavantaje in campaniile pe blog sau Twitter


Specialistii spun ca nu exista un tip anume de companii carora sa le fie recomandata cu predilectie promovarea online.

Este un mediu in ascensiune, care, in opinia mea, va deveni nelipsit din campaniile de promovare ale companiilor importante din piata in maxim doi - trei ani”, spune Dragos Manac.

Printre avantaje se numara costul redus al promovarii, fata de cel al publicitatii in print, Tv sau outdoor.

Campaniile online sunt mult mai accesibile firmelor mici sau medii sau companiilor mari a caror strategie este sa nu investeasca extensiv in publicitate”, explica Dragos Manac.

El mai spune ca un alt avantaj al acestui tip de promovare consta in versatilitatea crescuta pe care o ofera “si care le determina pe multe dintre brandurile care mizeaza pe creativitate, spontaneitate, sa apeleze la acest mediu”.

Totusi, online-ul vine si cu dezavantaje, unul dintre acestea fiind rapiditatea cu care circula informatia, uneori in detrimentul companiilor care se promoveaza. Astfel, dupa cum spune Dragos Manac, interactivitatea crescuta a internetului, dublata de o rapida circulatie a informatiei poate reprezenta o problema pentru brandurile care nu au exercitiul comunicarii sau sunt rigide in reactii.

Cinci mouri de a promova pagina Fan page-ul tau Facebook

In primul rand ar trebui sa stim de ce este important sa ne promovam prin intermediul Fan page-ului de Facebook. Cel mai bun mod de a ne promova este de a ne face cunoscuti in randul a cat mai multe persoane. Facebook-ul este in momentul de fata cea mai utilizata pagina de internet de pe intreaga retea globala. Datorita acestui lucru, toate motoarele de cautare vor afisa in primele rezultate paginile acestei retele de socializare iar Fan page-ul de Facebook poate fii unul dintre ele.

1. Invita oameni din lista ta de prieteni

In cazul in care iti tii prietenii organizati in mai multe liste, in loc sa ii inviti individual, facand astfel alegeri subiective, poti invita toate listele disponibile, astfel incat numarul de expuneri al Fan page-ului va creste.

Daca apesi “Suggest to Friends” pe pagina grupului tau incepe sa tastezi numele listei de prieteni si facand acest lucru se vei trimite o invitatie in mod automat tuturor prietenilor incadrati in acea lista. Invitarea individuala a fiecarui prieten este time consuming si in momentul de fata o promovare eficienta este una imediata.

Pe masura ca adaugi oameni noi in lista de prieteni, nu uita sa ii inviti si pe ei pe Fan page-ul tau. Folosind aceeasi metoda de a trimite invitatia intregii liste te va ajuta sa scurtezi timpul de lucru si nu va trimite aceeasi cerere celor pe care i-ai invitat deja.

2. Cauta oameni cu ajutorul Facebook Search

Functia de cautare Facebook Search iti ofera o perspective asupra conversatiilor si interactiunolor dintre prietenii tai si in acelas timp iti prezinta update-urile de statusuri care iti poate arata cine este in cautarea serviciilor pe care le furnizezi.

Exista si o optiune numita “Post by everyone” care iti ofera sansa de a vedea conversatiile oamenilor care nu sunt direct conectati cu tine. Dupa introducerea unui termen de cautare legat de activitaea ta, aceasta optiune iti faciliteaza sansa de a te promova direct in randul conusamatorilor potentiali si de a incheia o afacere.

Mai jos sunt cateva exemple oferite functia de cautare a Facebook in ceea ce priveste cumpararea unei locuinte:

Dupa cum se poate vedea, exista o persoana care spune ca s-ar putea sa isi cumpere o locuinta in ziua urmatoare. Daca persoana respectiva este in lista ta de prieteni, aceasta este foarte usor de abordat si de exploatat in sensul incheierii unei afaceri.

3. Atrage potentiali clienti cu ajutrul ad-urilor sociale de pe Facebook

Functia Social Ads iti permite sa te promovezi prin side-bar-ul Facebook. Aceasta sectiune iti arata reclame legate de activitatile efectuate de prietenii tai. Ideea este ca daca te apropii cat mai mult de ceilalti, in acelas timp ceilalti se vor apropia din ce in ce mai mult de tine. Daca practici acelasi activitati ca cei din jur, ei te vor aprecia ca fiind o parte din grupul lor, iar promovarea afacerii tale va deveni secundara din punctul lor de veder. Acest lucru nu este insa ceva negativ, ci are un impact mai mare avand in vedere ca potenti clienti au adoptat o postura mai putin defensiva in privinta ta si a afacerii tale.

Daca selectezi functia “Promote with an ad” de pe pafina clubului tau, poti incepe o campanie de promovare in doar cateva minute. Poti seta o limita de buget de doar 10 dolari sau atat de mare sau de mica pe cat iti poti permite. Pentru o promovare cat mai exacta in randul consumatorilor potentiali, se pot folosi cuvinte cheie relevante pentru afacere. Folosind aceasta functie, iti poti arata reclamele pe Facebook doar pe o perioada de 4 – 5 zile cu doar 25 de dolari pe zi. Aceasta strategie poate fi repetata de cate ori este nevoie si doar in momentele propice dezvoltarii afacerii.

4. Facebook Fan Page Twitter App

Aceasta aplicatie este una din cele mai bune metode de a-ti creste numarul de fani prin intermediul altei retele de socializare. Te poti gandii ca avand pagina de promovare in cadrul retelei Facebook, nu vei putea atrage si alti prieteni. Se pare ca se poate si folosind aceasta aplicati vei putea invita prietenii tai din reteaua Twitter pe Fan page-ul tau de Facebook. Atunci cand updatezi pagina de Facebook, in mod automoat acest lucru va fii vazut si de potentialii clienti de pe Twitter. Acest lucru va beneficia traficul de vizitatori dintr-o retea in alta si deci marirea piete de desfacere.

Mai sunt si alte aplicatii de integrare a vizitatorilor de pe mai multe retele de socializare intr-o singura pagina de promovare si acestea sunt ideale pentru a-ti creste traficul si sansele de a te dezvolta.

5. Facebook Fan Box Widget

Acest dispozitiv iti permite sa adaugi un blog sau website in cadrul paginii tale de promovare Facebook. Aceasta iti permite sa iti arati Fan page-ul pe diferite site-uri si bloguri si poti creste numarul de fani de pe Facebook aproape instant. In acelast timp aceasta este o metoda de a iti promova pagina in cadrul altor retele de socializare si ideal este sa le combini pentru a obtine o expunere cat mai mare. Tot prin intermediul acestei aplocatii se poate obtine un efect invers. Se pot promova site-uri sau blog-uri prin intermediul paginii de Fan club Facebook.