Zece moduri in care va puteti multumi clientii fideli
Nu este usor sa ai o afacere, si pe deasupra sa ai intotdeauna clienti fericiti.
Adevarul este ca in zilele noastre, despre orice domeniu am discuta
concurenta este foarte mare si pretentiile clientilor sunt din ce in ce
mai sofisticate. Tocmai din aceste motive, e destul de greu sa ai
clienti fericiti. Dar care ar fi criteriile pe care ar trebui sa te
axezi, pentru a incerca sa ai clienti fericiti? Entrepreneur.com ofera cateva sfaturi antreprenorilor despre cum se
pastreaza cel mai bine un client fidel
1. Donatii pentru o cauza nobila. Multi clienti se simt bine daca pot contribui la bunastarea altora, plus ca avantajele unor reduceri nu strica. Entrepreneur.com da exemplul companiei americane Cooks' World, din Brighton, New York, care le-a cerut clientilor sa aduca oale si tigai, pentru a fi donate cantinelor pentru saraci, in schimbul unei reduceri de 20%. Patronul firmei, Chris Wiedemer, spune ca "raspunsul clientilor a fost foarte bun si am castigat clienti noi, dar i-am atras din nou si pe cei mai vechi".
2. Carduri de fidelitate. Un studiu al firmei Colloquy, citat de Entrepreneur.com, a aratat ca o gospodarie americana obisnuita participa la aproximativ 14 programe de fidelitate. Majoritatea cafenelelor si saloanelor de infrumusetare ofera ceva gratis in momentul in care le-ai calcat pragul de mai multe ori. Cu siguranta ati vazut si dumneavoastra acest lucru: la 5 cafele, a sasea e gratis, va tundeti de 3 ori si beneficiati de un tratament al parului gratuit si asa mai departe. Exista inca o modalitate de a scoate bani din asta: plata pentru calitatea de membru, care ofera reduceri. Marci cunoscute, cum ar fi Barnes and Noble sau Starbucks le percep unora dintre clienti taxe anuale de aproximativ 25 de dolari, in baza carora acestia beneficiaza de reduceri de 10% sau chiar mai mult de fiecare data cand cumpara ceva. In plus, aceste carduri le ofera retailerilor informatii despre produsele cumparate de clientii care le detin si ii ajuta sa construiasca profile ale acestora, pentru a le putea trimite, mai tarziu, oferte personalizate.
3. Tineti legatura cu clientii. Specialistii Entrepreneur.com sunt de parere ca firmele ar trebui sa mentina un contact permanent cu clientii, pentru ca acestia sa le tina minte. Una dintre modalitatile prin care se poate pastra legatura este un newsletter lunar, in care sa se anunte lansarea unor produse noi, sa se promoveze discounturi, sa se ofere sfaturi cu privire la cheltuieli inteligente si sa se comunice ultimele realizari ale companiei.
4. Faceti follow-up. Cei mai buni oameni de vanzari isi urmaresc clientii si ii contacteaza si dupa ce tranzatia s-a incheiat. Acestia sunt sunati si li se cere parerea despre produs, sunt intrebati daca sunt multumiti, daca au intampinat probleme in utilizarea produsului si daca au nevoie de asistenta.
5. Cereti parerea clientilor. Incercati sa ii implicati pe clienti in afacerea dumneavoastra. Rugati-i cel putin o data pe an sa completeze un chestionar, pe care il trimiteti odata cu newsletterul sau pe care il postati pe site. Cereti-le parerea despre produsele sau serviciile dumneavoastra si intrebati-i cum ar putea fi ele imbunatatite. Insa nu va opriti doar la a le cere parerea, incercati si sa implementati unele dintre sugestiile lor, daca vi se par bune. Atunci cand clientii simt ca sunt pretuiti si ca parerea lor este luata in seama, cu siguranta se vor intoarce la dumneavoastra. .
6. Cupoane valorice. Un simplu cupon de reduceri publicat intr-un ziar, intr-un pliant sau pe site va poate face clientii vechi sa revina si poate atrage unii noi. Un studiu al Centrului de Control al Cupoanelor Producatorilor din SUA (Manufacturer's Coupon Control Center), citat de Entrepreneur.com, a aratat ca trei sferturi din clientii care se considera fideli unei marci ar trece la concurenta, daca li s-ar oferi un cupon valoric pentru acest lucru.
7. Rasplata pentru recomandari. Daca un client va recomanda cuiva, iar acea persoana cumpara de la dumneavoastra, rasplatiti-l pe cel care a facut recomandarea. Ati putea, de exemplu, sa-i oferiti o reducere substantiala la un nou produs cumparat. In acest fel, nu numai ca va alegeti cu un client nou, insa va asigurati si o noua vanzare, in momentul in care clientul vechi vine sa isi foloseasca reducerea. De asemenea, nu uitati sa trimiteti un mesaj de multumire.
8. Cursuri la sediul firmei. Fie ca e vorba despre lectii de gatit, de reparatii de masini sau de gradinarit, incercati sa oferiti cursuri gratuite la sediul firmei dumneavoastra. In cadrul acestor cursuri, participantii vor folosi produsele dumneavoastra, pe care cel mai probabil le vor cumpara, daca vor dori sa aplice acasa ce au invatat.
9. Oferiti servicii companiilor din zona. Cu orice s-ar ocupa firma dumneavoastra, daca de oferit un serviciu care ar putea fi folositor unor persoane ocupate, cu un program incarcat, propuneti-l companiilor din zona, bineinteles, cu o reducere speciala. Angajatii care nu au timp sa-si rezolve anumite probleme vor fi bucurosi sa stie ca exista cineva care are grija de ele, in timp ce ei lucreaza.
10. Mostre gratuite. Daca aveti un produs sau un serviciu nou "pe teava", testati-l pe clientii dumneavoastra. Oferiti-le o mostra gratuita si daca le va placea, cel mai probabil vor veni sa cumpere, atunci cand produsul va fi lansat oficial.
Intampinati-va clientii cu zambetul pe buze, tineti-le minte numele, nu lasati ca ei sa fie intampinati de un robot telefonic, atunci cand suna si incercati sa le rezolvati problemele cu produsele cat mai repede si mai bine. Purtati-va cu clientii asa cum va place dumneavoastra sa fiti tratat cand mergeti sa cumparati ceva.
O buna comunicare cu clientii a fost intotdeauna cheia spre marele succes. Daca ii asculti si ii implici, ai toate sansele sa intelegi exact ce cauta ei, ca mai apoi tu sa le poti oferi produse sau serviciile respective la cea mai buna calitate. Aceasta inseamna investitie de timp, si e drept ca timpul parca zboara, insa este important sa-ti faci timp, daca doresti ca afacerea ta sa prospere.
http://www.newschannel.ro
http://www.iafacere.ro