joi, 10 noiembrie 2011

Scurt istoric al eBay

eBay este o corporație americană de tipul consumer-to-consumer, care activează pe Internet și administrează eBay.com, site-ul de licitaţii și cumpărături online, unde oamenii şi companiile din întreaga lume au posibilitatea să cumpere şi să vândă o gamă largă de bunuri şi servicii. Acest site de licitații online a fost fondat pe 3 septembrie 1995, în San Jose, California, de către programatorul Pierre Omidyar, ca parte a unui site personal mai amplu.
Unul dintre primele obiecte comercializate pe eBay.com a fost un indicator cu laser defect, vândut pentru suma de 14,83 dolari. Uimit de această situație, Omidyar l-a contactat pe câştigătorul licitației pentru a-l întreba dacă a înţeles că indicatorul cu laser pe care l-a achiziționat era defect. Cumpărătorul i-a răspuns printr-un e-mail, în care i-a explicat că el este un colecționar de astfel de obiecte defecte.
În noiembrie 1996, eBay a încheiat un parteneriat cu o companie denumită Electronic Travel Auction, cu scopul de a utiliza tehnologia SmartMarket pentru a vinde bilete de avion şi alte produse de călătorie. Ca urmare, la începutul anului 1997, vânzările au cunoscut o creștere fenomenală; astfel, numai în luna ianuarie, site-ul a găzduit 2 milioane de licitații, comparativ cu 250.000 de licitații înregistrate pe parcursul lui 2006.
Principalul motiv care a generat creșterea rapidă a afacerii a fost faptul că activitatea eBay nu s-a rezumat doar la licitarea articolelor de colecție, ci s-a extins la comercializarea oricărui bun considerat a fi vandabil.
Mai mult decât atât, în anul 2008, compania era deja prezentă în întreaga lume, numărând sute de milioane de utilizatori înregistrați, peste 15.000 de angajați și generând venituri de aproximativ 7 miliarde de dolari.
În iulie 2010, eBay a fost dată în judecată de către firma XPRT Ventures, care a cerut daune în valoare de 3,8 miliarde dolari, pe motiv că eBay ar fi furat informaţii confidențiale legate de brevete lui XPRT, pe care le-a încorporat în funcţii corespunzătoare sistemelor de plată proprii.
La finalul anului 2010, eBay a anunţat achiziţia clubului german de cumpărături online brands4friends.de, tranzacție în valoare de 150 milioane de euro, cu scopul de a consolida interesele companiei in ceea ce privește industria modei din Europa.
În concluzie, milioane de articole de colecţie, elemente de decor, aparate, calculatoare, piese de mobilier, echipamente, nume de domenii, vehicule, precum şi diverse alte articole sunt listate, cumpărate sau vândute zi de zi pe site-ul eBay.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu